Türkiye'de uyuşturucuyla mücadeleye yönelik önleme çalışmalarının yetersiz olması uyuşturucu madde kullanımının artmasında önemli bir etkendir. Uyuşturucunun kolay ulaşılabilir olması ve piyasaya sahte, ucuz uyuşturucuların sürülmesi kullanımı arttırmaktadır. Diğer taraftan aile ve çevre faktörleri önemli rol oynamaktadır. Ailesiyle sağlıklı bir ilişki kuramayan ve yaşadığı sorunlarla baş etmekte zorluklar yaşayan kişiler uyuşturucuya daha kolay yönelmektedir.

Bu kişilerde uyuşturucu bazen bir kaçış veya bir çözüm yolu, bazen ise performans göstergesi olarak görülür. Aile içindeki huzursuzluklar, aşırı kısıtlayıcı ve baskıcı tutumlar veya gereğinden fazla serbestlik uyuşturucu kullanımına neden olabilmektedir. Ailede veya çevrede olumlu bir rol model yoksa risk daha da artmaktadır.

Kendisini gerçekleştiremeyen, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan gençler daha kolay bağımlı olabilmekte. Bizim gençlerimiz bağımlı olmaya daha müsait, tabii ki bu bağımlılık sadece uyuşturucuya yönelik değil. Bugün gençlerde ciddi oranda internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve ilişki bağımlılığı söz konusu. Sevgilisinden ayrılan birçok gencimiz, ‘onsuz yapamam’ diye intihar girişiminde bulunmakta.

 

İnternet kullanımı nedeniyle birçok aile çocuklarıyla ciddi sorunlar yaşamakta. Yani uyuşturucu bağımlılığı olan kişiler, sorunu olan ve bununla baş etmekte zorluk yaşayan kişilerdir. Bu nedenle ciddi bir desteğe ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Keşke bir an önce kendilerine, sevdiklerine yaptıkları eziyet ve kötülüğün farkına varıp, hayatı uyuşmadan da sevebileceklerini görseler. İnşallah bu kişiler, yol yakınken geri dönebilir. Hayat, her şeye ve herkese rağmen çok güzel.. Yasa koyucunun uyuşturucuyu yasaklaması lazam… Uyuşturucu bağımlılığına neden olan etkenler ise şöyle özetlenebilir:

  1. Aile ile ilgili faktörler:

Anne-baba desteğinin az olması- Anne ve babada madde kullanımı- Anne ve babanın gencin alkol kullanımına izin verici, fazla toleranslı bir tutum içinde olması- Tutarsız disiplin- Anne ve babanın çocuğun aktivitelerine ilgisizliği- Başarının ödüllendirilmeyişi, suçluluk duygusu uyandırmanın eğitim metodu olarak kullanılması- Çevrenin gerçekçi olmayan beklentileri- Çocuğuun okuldan sonra kendine bakması…

  1. Sosyal faktörler:

Yaşam stresleri (göç, işsizlik)- Madde kullanan arkadaş grupları içinde olmak- Düşük okul başarısı- Düşük sosyoekonomik düzey- Göç yaşama- Okul dönemi çalışma- Cinsel ya da fiziksel taciz yaşama.

  1. Kişilikle ilgili faktörleri:

Girişkenliğin az olması- Kendine güvenin az olması- Kendini kontrol etme yeteneğinin az olması- Baş etme mekanizmalarının kötü olması- Dışarıdan kolay etkilenme- Agresif kişilik yapısı- Heyecanlı, dürtüsel, asi, kötümser kişilik yapıları- sosyal değerlere yabancılık- Davranış bozuklukları…

           
 

 

           
 

        d) Rol modelleri:

Gencin kendisine örnek aldığı kişiler, bazı maddelere başlamasını kolaylaştırır. Örneğin ağzında sigarayla çekilmiş pozları ünlü olan bir aktöre hayran olan bir genç, O’nu taklit etmek, O’nun gibi çekici görünmek için sigaraya başlayabilir.
       

e) Genetik faktörler:

Araştırmalar göstermektedir ki özellikle alkol bağımlılığı genetik yatkınlıkla yakından ilişkilidir. Hatta evlatlık verilmiş kişilerde alkolik olma sıklığının, kendilerini yetiştiren aileden daha fazla biyolojik anne ve babalarındaki alkolizmle ilişkili olduğu bulunmuştur.
 

f) Beklenti:

Alkolün sosyal ilişkileri kolaylaştırdığına, amfetaminin performansını arttıracağına, sigaranın kendisini olgun gösterdiğine vs. inanan kişiler bu maddeleri kullanmaya daha kolay ve erken başlarlar…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.