Türkiye'nin hemen her yerinde üniversite açıldı ve bu üniversitelerde okuyan binlerce genç var? Siyasilerimiz genç nüfusumuzla övüne dursun acaba bu üniversite gençliği kültürlü mü yetişiyor? Ne gezer?Öğrencilerin  % 80'i maalesef en basit genel kültür bilgilerinden noksan?

Kültürün sevdirilmediği bir anlayışta sorumlu, 'ne işine yarayacak o bilgi' diyenin mi, yoksa 'ne işime yarayacak o bilgi' diyenin mi? Ne verdiniz ki ne istiyorsunuz?. Sorun sadece eğitim sisteminden de kaynaklanmıyor. Zira ülkemiz lise gençleri kitap okumak, kendini geliştirmek, bir şeyler öğrenmek adına hiçbir şey yapmazken TV'de şiddet filmleri izleyip, tespih sallayıp orda burda hava atmayı, internet cafe önünde durup karı kıza bakmayı tercih eder.

***

TV'lere bakın dizilerin tümünde şiddet, aldatma, tecavüz vs..Durumumuz sadece liseden ibaret olsaydı belki daha kolay çözüm önerisi getirilebilirdi ama kültürden yoksun kalışımız o kadar uzun yıllarda ve o kadar yoğun bir kitlede yığılmış ki altında kalkamam korkusuyla kimsenin el atası gelmiyor galiba. Bu yüzden okullar, salt öğretimin yapıldığı yerler olmaktan çıkarılmalı, sorgulama yapılan, hayata hazırlayan, yüksek karakterli insanlar yetiştirecek eğitimin verildiği yerler olmalı.

***

Bunun suçunu sadece öğrencilerde bulmamak lazım. Anne, babalarda ve devlette de suç var. Hayatta her şeyi ezberleyip üniversite diploması almaktan ibaret sanan, Facebook'ta birbirini dürten gençliğimiz nerelere gidiyor?

***

ABD'nin içi boş gençliğine karşı, övündüğümüz bilgili, kültürlü, duyarlı gençliğimiz internet deryasında yitip gidiyor mu acaba? Artık yazarken bile internet Türkçesi kullanan bir gençliğimiz var. Son günlerde bir televizyon kanalının haber programında birtakım güncel sorular soruluyor. Ve alınan cevaplar bir hayli güldürücü oluyor. Ağlanacak halimize mi gülüyoruz bilinmez ama bazı soruları bu yazımızda paylaşmak istedim.

-Bir TV kanalımızda sokak röportajında; haber muhabiri ?HSYK nedir?' diye soruyor. Bir bayan, ?sağlık ocağı yüksek kurulu' diyor. Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen bir genç ise, ?Hakemler Kurulu' cevabını veriyor. Ancak bir seyyar satıcıya sorulduğunda ?Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu' yanıtını hiç düşünmeden veriyor.

***

Hadi bu soru biraz karışık diyelim. Yine aynı muhabir bu sefer, ?Türkiye hangi kıtadadır?' diye soruyor. Bir beyden aldığı cevap şu: "Bilemiyorum, haberleri hiç takip etmiyorum. Zaten hiç televizyon izlemem". Muhabir ise şöyle diyor: "Bizler haber programlarında değişen güncel olayları halka anlatıyoruz. Ancak Türkiye'nin konumu, kıtası her gün, her ay değişmiyor." Cevabını alan bey, adama hiçbir şey demeden yanından geçip gidiyor.

***

"Libya nerededir, hangi kıtadadır?" diye soruluyor muhabir tarafından, caddeden geçen bir hanımefendiye. Hanımefendi, ?Marmaris'in karşısında' diye cevap veriyor. Sonra bir gence soruyor. ?Amerika'da' diyor. Muhabir ne üniversite öğrencisi ne de işi gücü yerinde gibi görünen insanlardan istediği cevabı alamayınca yanında duran seyyar satıcıya soruyor cevabı. Seyyar satıcı, ?Afrika Kıtası'ndadır'  diye kendinden emin cevap veriyor. Sivil toplum hareketsiz. Yani kültür üreten de tüketen de az bu ülkede. Geçmişteki kültürel çeşitlilik can çekişiyor? İşte sonuç..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.