Her ne kadar işsizlik azaldı denilse de yapılan araştırmalar acı ama gerçeği ortaya koyuyor. Beyaz yakalı işsizler artmaya devam ediyor. 2011 yılında genel işsizlik oranındaki düşüş ve diğer eğitim düzeylerindeki işsizlerin sayısı azalmaya başlamasına rağmen, üniversiteli işsiz sayısı artmaya devam ederek 467 bin kişiye ulaştı.
2011 yılında genel işsizlikte gözlenen hızlı gerilemeye rağmen, beyaz yakalı işgücünü oluşturan üniversite mezunlarının sayısında ise aksine artış yaşandı. Diğer tüm eğitim düzeylerindeki işsiz sayılarının azalmasına karşın, üniversiteli işsizler artmaya devam ederek 500 bin kişiye yaklaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemeye göre, 2011'de işgücünde yaşanan 1 milyon 84 bin kişilik artışın 419 binini yüksek okul ve fakülte mezunları oluşturmuş. Çalışan nüfusa eklenen 1 milyon 516 bin kişinin ise 398 bininin üniversite mezunu olduğu belirlenmiş.
2011 yılı itibariyle üniversite mezunu işsizler ordusu içinde sayıca en kalabalık grubu, 164 bin kişi ile iş ve yönetim bölümlerinden mezun olanlar oluşturuyor. Bunları 57 bin kişiyle öğretmenlik ve eğitim bilimleri okuyanlar ve 45 bin kişiyle mühendis diplomalılar izliyor.
Üniversitelerin sosyal bilimler ve davranış bilimleriyle ilgili bölümlerinden mezun 34 bin, sanat bölümü mezunu 24 bin, beşeri bilimler mezunu 18 bin, mimarlık ve inşaatla ilgili bölümlerden diploma almış 18 bin, fizik mezunu 17 bin işsiz bulunuyor.
Tarım, ormancılık, balıkçılıkla ilgili bölümleri bitirmiş 16 bin, bilgisayar mezunu 15 bin, sağlıkla ilgili bölümlerden mezun 9 bin, matematik ve istatistik mezunu 5 bin işsiz bulunuyor. Hukuk, veterinerlik ve güvenlik hizmetleriyle ilgili bölüm mezunu işsizlerin sayısı da 3'er bin düzeyinde seyrediyor.
Bu yıl ÖSYS'ye giren 2 milyona yakın öğrenciden sadece 937 bini lisans, ön lisans ve özel yetenek programlarına yerleşebilecek. Yani yarısı. Diğerleri ise dışarıda kalacak. Ancak iyi bir iş sahibi olmak için 937 bin arasına girip, mezun olmak da yetmiyor. Bu yüzden adayların tercih yaparken, mezuniyet sonrası iş olanaklarını dikkate almaları gerekiyor.
2000'de 73 olan üniversite ve diğer yükseköğretim kurumu sayısı, özellikle son yıllardaki patlama ile 186'ya ulaştı; üniversite olmayan il kalmadı. 1999-2000 öğretim yılında 1.5 milyon olan yüksek öğrenim öğrenci sayısı 2011-2012'de 4.4 milyona yükseldi. Bu yıllar arasında yükseköğretim kurumları toplam 5 milyon dolayında mezun verdi. Ancak, her beş işsizden biri üniversite diploması taşıyor. Özetle durum çok vahim?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.