Ocak 2013 tarihi itibarıyla ülkemizde 67 parti etkin durumda bulunmakta. 2011 genel seçimlerine yalnızca 27 parti girmeye hak kazanmış,  bunların 15 tanesi seçime girmek istemiş... Bu kadar çok partili bir siyasi ortam ne derece yararlı?
Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşanan çok partili siyasî hayata geçiş denemeleri maalesef hazin bir şekilde sona ermiştir. 1946-1950 yılları arasındaki demokrasi hareketi partiler arası mücadelenin ötesinde parti-içi mücadele açısından da ilginç bir dönemdir. Belki gerçek demokrasi bu iç bünyelerde cereyan eden gelişmelerde ifadesini bulabilir.
Her iki büyük parti de yönetiminin politikasını beğenmeyen aşırıcılarca şiddetli eleştirilmiş, bu eleştiriler, CHP'de aşırıların parti içindeki etkilerine son verilmesi, DP'de ise ihraçlar ile son bulmuştur. Diğer mevcut siyasî partiler bütün sosyal grupları temsil ettikleri iddiasında olmalarına rağmen, bu partileri yönetenler orta sınıf mensupları olmuştur.
Bunda hiç kuşkusuz tek-parti döneminin katkısız felsefesinin payı büyüktür. Türkiye, belirli bir toplumsal gelişme seyri göstermeden birden demokratik hayatla karşı karşıya kalmıştır. Türkiye'de çok partili hayatın temelleri 1924 Anayasası'nın ruhuyla atılmıştı ama, demokratik bir yapının kurulması mümkün olmamıştı. Demokrasi için şart olan kuvvetler ayrılığı prensibi, 1924 Anayasası ile TBMM'ne verilen yetkiler, kuvvetler birliğinde ifade bulmaktadır.
Bugün Türkiye'de adeta parti enflasyonu var. Canı sıkılan parti kurmuş. Buna bir sınırlama gelmeli. 10 parti yeterli. Önemli olan partilerin sayısının çokluğu değil, mevcut partilerin halkın ve ülkenin istekleri, eksikleri doğrultusunda çalışmalarıdır.
Öte yandan Türkiye'deki siyasi partiler, değişik görüş ve düşüncede olabilirler, ancak icraatlarında, Türk toplumunun tamamına hizmet etmek ve çıkarını gözetmek,  icraatlarına ülke perspektifinden bakmak zorundadır. İçinde yaşadığımız çağda, siyasi partilerin; vatandaşları fikir, düşünce, giyim, özellikle de inançlarına göre ayırım yapmak gibi bir lüksü de yoktur.          
Türk insanı, artık gerçekleri görmeli. Çok partili dönemde siyasi partiler, ülke sorunlarını çözemedi. Bilakis var olan sorunlara, yenileri eklendi. Dün olmadığı gibi, bugün de, gelecekte de partiler belki umut olmayacaklar. Çünkü Türkiye'de, siyaset ve siyasetçi, Türkiye'nin gelişmesinin ve sorunlarının çözümünün önünde, ciddi bir engel olduğu gibi, sorun yaratan taraf olarak görülür.
Ancak demokrasi ile yönetilen ülkelerde, her türlü sorunun çözümü de seçmenin elindedir. Ülkede; dirlik, birlik, dil, benlik, tarih, yurt elden giderse bir daha geri dönmez? Son pişmanlık da fayda vermez?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72