Sağlık ve Milli Eğitim… Ülkemizin en büyük iki sorunu ve kanayan yarası…Televizyon haber bültenlerinde izledim ve yeni bir Soma faciası burada yaşanırsa kimse affedilmez dedim kendimce. Ve de utandım, üzüldüm… Sağlık Bakanlığı nerede dedim…

 

Yılda yaklaşık 2 milyon hastaya şifa dağıtan İstanbul Üniversitesi'ne bağlı iki Tıp Fakültesi Hastanesi; Cerrahpaşa ve Çapa, deprem tehdidi altında. Her iki hastanenin de yenilenmesi için düğmeye basılmıştı ama bu binalarda hâlâ günde yüzlerce hastaya hizmet veriliyor.

 

1999 Marmara Depremi'nde hasar gören iki hastaneye ait binalar, içler acısı halleriyle görenleri dehşete düşürüyor. Binalardan kiminin İSKİ'nin, kiminin Marmaray çalışması nedeniyle hasar görmesiyle, ortaya daha da korkutucu bir tablo çıktı.

 

‘Girilmesi tehlikeli ve yasaktır’ yazılarının  bulunduğu binalarda, çıplak gözle de görülebilen çatlaklar dikkat çekiyor. Geleceğin doktor adaylarının eğitim gördüğü 5 katlı Temel Tıp Bilimleri binasının, dökülen sıvaları ve dışarı çıkan inşaat demirleri de, tehlikenin boyutlarını gözleri önüne seriyor. Hem doktorlar, hem hastane personeli, hem de hastalar her gün aynı korkuyu yaşıyor.

 

Aynı binada birden fazla polikliniğin hizmet vermesi de, sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açıyor. 1500 yatak kapasiteli İstanbul Tıp Fakültesi'nde 91 poliklinik var. Polikliniklerde yılda ortalama 1 milyon 150 bin kişi muayene oluyor. 45-50 bin kişi yatarak tedavi görüyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin yatak sayısı ise 3 bin. Hastanenin polikliniklerinde her yıl ortalama 800 bin kişi muayene oluyor.

 

Yatarak tedavi olanların sayısı 40-45 bin arasında. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri'nin hizmet verdiği binalarda İ.Ü. İnşaat Fakültesi'nin 8 öğretim görevlisi inceleme yapmıştı. Deprem her iki hastanenin de binalarında hayati bir hasara yol açmamıştı. Ancak iki hastanenin de binaları çürük, zeminleri sorunlu çıktı.

‘Ta­but has­ta­ne­’ skan­da­lı­nın sa­de­ce Cer­rah­pa­şa Tıp Fa­kül­te­si­’y­le sı­nır­lı kal­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. Ay­nı üni­ver­si­te­ye bağ­lı Ça­pa Tıp Fa­kül­te­si­’n­de­ki bi­na­la­rın ko­lon­la­rın­da da dev çat­lak­lar bu­lun­du.  1999 Marmara Depremi ve Marmaray kazılarının hastane binalarının kolonlarında büyük hasarlar oluşturduğu tespit edildi. Hastane yönetiminin çatlakları sıvay­la ka­pat­tı­ğı be­lir­til­di.
 

 Cer­rah­pa­şa Tıp Fa­kül­te­si Has­ta­ne­si gi­bi çök­me teh­li­ke­si bu­lu­nan bi­na­la­rın­da hiç­bir güç­len­dir­me ça­lış­ma­sı ya­pıl­ma­dan ye­ni­den hiz­me­te baş­lan­ma­sına, hem çalışanlardan hem de sendikalardan tepki geldi.   Hastanelerin yeniden yapılması sürecinin 4 yıldır proje aşamasını geçmediğini ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ‘SES)’in yaptığı açıklamada “Oluşan yarıklar gözükmesin diye yapılan sıvalar artık o yarıkları bile kapatamıyor…

 

Kolonlarda ve çatı kenarlarındaki çatlaklar tehlike arz ediyor… Has­ta­ne­nin al­tı kös­te­bek yu­va­sı­na dön­müş.  Bu ha­sar­lar gös­ter­me­lik bir bi­çim­de ka­pa­tıl­dı. Eğer ge­rek­li ön­lem alın­maz­sa ikin­ci bir So­ma fa­ci­ası ka­çı­nıl­maz olur. Bu bi­na­la­ra gir­mek So­ma­’da­ki o ma­den oca­ğı­na gir­mek­ten fark­sız” denildi. Denildi de ne oldu. İstanbul’un başka bir yerinde 2 üniversite hastanesi yapılıp buradaki hastalar buraya taşınamaz mıydı?

 

AVM, rezidans filan yapılacağına hastane yapacak yer mi yok? Var da onu yaptıracak ilgili yetkili var mı? ‘Bırakalım deprem ne zaman olursa olsun. Nasılsa İstanbul’un yarısı yıkılacak. Binlerce de insan ölecek… Bu hastanelerdekiler de ölse ne olur ki’ zihniyeti devam ettiği sürece bu ülke insanı sıkıntı ve dertten kurtulamaz… Bolca AVM, 20-30 katlı rezidanslar, hava alanları yetmiyor mu?!!!

"Description:

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.