76 milyon nüfusumuzun tamamına yakını sürücü, yolcu ya da yaya olarak hemen her gün trafiğin bir parçası olmak durumunda kalıyor. Trafik kazaları; ülkemizde en çok can ve mal kaybına neden olan olayların başında gelmekte.. Trafik kazalarının yüzde 90’dan fazlası, yol kullanıcılarının trafik kurallarını ihmal ve ihlal etmeleri sebebiyle meydana gelmektedir. Sadece kurallara uyarak, binlerce insanın hayatı kurtarılabilir.

Bu kural tanımazlık her yıl binlerce insanımızın kazalarda hayatını kaybetmesi, yaralanması ya da engelli olarak hayatını devam ettirmek zorunda kalmasıyla sonuçlanmakta ve oldukça önemli miktarda milli servetimizin heba olmasına neden olmaktadır.  Bir kazanın bir nedeni olamaz. Kazanın oluşmasına götüren çoklu nedenler söz konusudur. Her nedenler seti tekil ve özgündür ve bu yaklaşımla her kaza da tektir. Diğer yandan her durum seti ayrı ayrı incelendiğinde, nedenlerin aşağıdaki üç temel grup içine girdiğini görürüz:
-Yol ve çevre eksiklikleri
-Araç kusurları
-Yol kullanıcı kusurları
 

Yol ve çevre eksiklikleri kazanın oluşmasını kolaylaştırabilir, zemin hazırlar. Elverişli-uygun olmayan yol projeleri/kesimleri, sürücülerin dikkat göstermedikleri durumlar ya da hatalı davranışlarıyla birleşince bazı kazaların oluşması kaçınılmazdır. Uygun ve düzenli bakım görmeyen araçlar da diğer bir kaza nedeni olabilir.

Araca bağlı kusurların özellikle lastik ve fren donanımlarıyla ilişkili oldukları izlenmekte. Kazaların oluşmasında, tartışmasız en önemli neden insan faktörüdür. Aşın hız, yakın takip, yol vermeme, yanlış sollama gibi trafik kural ihlalleri başlıca kaza nedenleri arasında. İnsan faktörü içinde ikinci büyük grup hatalar, algıma ve karar vermede eksiklik ve yanlışlıklardan ortaya çıkmaktadır.

Algılayamama, yanlış karar verme, dikkatsizlik bu alanda ilk akla gelenler. Kaygan yolda panik halde frenleme bu gruba verilebilecek bir örnektir.Nihayet üçüncü bir gruplamayı da yine insan faktörü içerisinde, sürücü yetenek ve algılamasını olumsuz etkileyen alkol vb. kullanılması, yorgun ve uykusuz olarak araç sürülmesi şeklinde yapabiliriz.

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasına göre, 2013 yılında ülkemizde 1 milyon 206 bin 404 trafik kazası meydana gelmiş. 3 bin 659 kişi kaza yenirde hayatını kaybetmiş. Maddi hasar ise 21 milyar 300 milyon lira. Bu rakam, ülkemizin Gayri safi Milli Hasılası’nın % 1.5’u ve yıllık toplam Yatırın Bütçesi’nin %56’sıyla eşdeğer. 2011–2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklı ölüm vakalarının %50 oranında azaltılması amacıyla “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı yürürlüğe girmiş.

Bu proje ile gazete ve televizyon haberleri, eğlence programları, müzik klipleri, reklam filmleri ve dizilerde emniyet kemeri, hız kontrolü, cep telefonu, kırmızı ışık, kask kullanımı ile ilgili haberler ve görüntülerde trafik güvenliği bilincinin yerleşmesi hedeflenmiş. Her şey iyi güzel de şöyle bir toplu taşım araçları ve özel araç kullananlara bir bakın. Çoğu umursamak bir şekilde cep telefonu kullanmıyor mu? En başta fertlerin kendilerini eğitmeleri, kurallara uymaları gerekiyor. Sözün kısası; ne kadar önlem alınırsa alınsın bu eğitimsiz, cahil. Kural tanımaz toplumla ne trafik kazaları ne de başka acı veren olaylar çözümlenemez…  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72