Birey nasıl davranacağını etrafındaki kişilerden öğrenir. Son zamanlarda toplumda şiddet giderek artıyor, şiddet olaylarında yaş giderek azalıyor. Çocuklar okullarda silah, bıçak... vs kullanır hale geldi. Öğretmenini dövüyor, yaralıyor, hatta öldürüyor. Çocuk davranış şekillerini aileden öğrenir. Sevgiyle büyüyen çocuk şiddete düşmez, sevmeyi ve sevilmeyi bilir. Anne ve babalar çocuklarını büyütürken evde değerli olan ve sevilen çocuk büyütmelidir. Bazı ailelerde çocuğa sevgi gösterilmez özellikle kız çocuklarına ve bu çocuklar önce anne baba sevgisinin yokluğunu doldurmaya çalışırlar ve hayatları olumsuz çizgi halinde devam eder.
Eş tercihleri yanlış olur? Sevgiyle büyüyen çocuk sevmeyi ve kendini sevdirmeyi bilir. Sevgi gösterilmeyen çocuk farkında olmadan suça itilmektedirler. Çocuk kendini değersiz, özgüven eksikliği içinde hisseder.
3 televizyon programından 2'si az ya da çok şiddet içeriyor. Özellikle de diziler? Bu programlar 12-19 yaş grubu tarafından sıklı izleniyor. Televizyon programlarında çatışma, trafik kazası, ceset, tabut ve yaralılar gösteriliyor. Haber, spor, hatta müzik programlarında bile şiddet var.
Gazete ve dergilerde de yoğun biçimde şiddet bulunuyor. Çocuklar televizyondan şiddet içeren tutum ve davranışları gördükçe gerçek yaşamdaki şiddeti olağan algılıyor. Televizyondaki şiddeti seyreden çocuklar, şiddeti uygulayan karakterlerle kendilerini özleştirerek onlar gibi davranmaya başlıyor. Okullarda çocukların enerjisini harcayacak sportif ve sosyal aktiviteler olmalı, öğrencilerin bu etkinliklere katılması teşvik edilmeli.
Geçtiğimiz gün bir öğrenci, geç kaldığı gerekçesi ile kendisini derse almak istemeyen öğretmenini kalbinden bıçakladı. Bunun yanında sağlık personellerine yapılan saldırı ve tacizler de arttı. Ne yazık ki toplum içinde şiddeti alışkanlık haline getirmiş olan psikopat tipler, hastalıklı kişiler hayli fazla ve zaman zaman karşımıza çıkıyor.
Yine geçenlerde bir doktora yapılan ölümcül saldırı... Cehaletin esiri olmuş, intikam hırsı ile planlanmış, belki yönlendirilmiş bir cinayet. Hemen herkeste silah var. Ruhsatlı ya da ruhsatsız. Vatandaş sorununu kendisi ve de silah zoruyla çözme peşinde. Özellikle acil servisler başta olmak üzere, hastanelerde güvenlik tedbirleri artırılmalı.
Eğitimciler ve sağlıkçılar başta olmak üzere tüm insanımıza saygı ve sevgi gösterelim? Bu arada görsel ve yazılı medya da en ufak bir olumsuzlukta, doktora, sağlıkçıya, eğitimciye karşı peşin hükümlü davranışlara girişip yayınlar yapmamalı. Özetle söyleyecek olursak bu tür kendini bilmezlerin, ruh hastalarının toplumdan ayıklanması şart... Durum kötüye gidiyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72