Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler için tatil programı nasıl olmalı. Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için her öğrenci kendi üzerine düşen bir yaz tatili programı yapmalı. Yapılacak programda dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi dönem içerisinde akademik başarısı düşük olan derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalı.

Özellikle, okuldaki dersleri düşük ve ders konusunda eksiklikleri fazla olan öğrenciler için bu tatiller diğer arkadaşlarını yakalamada önemli bir fırsat olarak görmelidir. Gelecek yıl karşımıza çıkacak durumları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Öğrenciler, başlayan yaz tatilini ele aldığında yakın hedef, orta hedef ve uzak hedef şeklinde günü, haftayı ve tatil sonunu planında kapsayan bir program yapmalı. Oluşturulacak hedeflerde çalışmayı artıracak, çalışma isteğini kamçılayacak hedefler olmalı. Hayali olan ayakları yere sağlam basmayan plan ve hedeflerden uzak durmalı.  Neler mi yapmalı:

Konu tekrarı yapmalı… Eksik kalan konuları tamamlamalı… Çalışılmış olunmasına rağmen zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmalı… Yeni konular çalışmalı... Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir.

Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zor olacaktır. Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.

Şimdi bu söylenenlerden sonra öğrencilerin çoğu; ‘Peki tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak mı demektir?’ sorusunu soracaktır. Tabii ki hayır. Senenin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması da gerekir. Zaten okul olmadığından bunlara ayıracak bol bol vakit olacaktır. Bundan dolayı hazırlanılacak tatil programına zevk alınacak bir takım aktiviteleri de eklemek önemlidir. Bunlar da;

 

-Sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi,

-Bilgisayar ile çalışma ve sınırlı oyun oynama,

-Yaz okuluna gidilmesi,

-Yakınların ziyareti,

-Arkadaşlarla bir araya gelip ortak bir takım aktiviteler yapılması,

-Sportif aktivitelere katılma,

-Katkı sağlayacak geziler ve hobilere daha çok zaman ayrılması şeklinde olabilir.

Ancak, tüm bunları yaparken ölçülü olmak önemlidir. Tatilde öğrencinin sağlığına da dikkat etmesi oldukça önemlidir. En kötü bir planın bile plansızlıktan daha iyi olacağını asla unutmayalım…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72