Ülkemiz insanı hemen her gün sporla, pardon ?futbolla' yatar kalkar. Tuttuğu takımın her zaman başarılı, şampiyon olmasını isteyen fedakar! Taraftar bunu göremeyince işi şiddete vurur. Son günlerde stat ve salonlarda yaşanan ve de hiç hoş olmayan görüntüler bunun kanıtı...
Bir ülkenin spor kültürünün şekillenmesindeki en önemli aktörlerinin başında, medya gelir. Türkiye'de okur yazarlık oranı ise gelişmiş ülkelere nazaran oldukça düşük. Dijital medyanın popülaritesi artsa da araştırmalar, televizyonun halen en etkili iletişim aracı olduğunu gösteriyor.
Akşamları belli bir saatte televizyonu açtığınızda kanalların büyük bölümünde futbol konuşuluyor, tartışılıyor. Sözde yorumcular birbirleriyle kavga ediyor, küfür ediyor. Gazeteleri, sezon sonunda liglerin oynanmadığı bir tarihte bile açsanız, karşılaşılan manzara aynı; futbol...
Futbol dışındaki spor branşlarının kısıtlı medya görünürlüğü ve toplumun aktif veya pasif katılımcı olarak spora olan ilgisinin düşüklüğü. Sponsor firma, doğal olarak potansiyel tüketici kitlesi ile temas kurmak ve ona görünür olmak istiyor.
74 milyonluk bir nüfusa sahip Türkiye'den başarılı sporcu çıkmıyor (istisnalar hariç). Örneğin Almanya'daki kulüplerin sayısı Türkiye'deki kulüp sayısının 10 katı ve Alman nüfusunun yarısını oluşturan 40 milyon insan ise, bu kulüplerin üyesi.
Yukarıda belirtilen bu rakamlar, bize spor kültürümüz hakkında fikir veriyor. Nüfusumuzun bu denli fazla olmasına rağmen, ülkemizin çeşitli yerlerindeki sınırlı sayıdaki tesislerin bile atıl durumda olmaları oldukça düşündürücü. Birçok spor tesisimiz kapısı kilitli, tel örgülerle çevirili durmakta.
Spor yapmadığımız gibi, spor yapılan yerlerde de edeple oturup seyretmesini hiç bilmiyoruz. Hele son Atatürk Havalimanı'ndaki seyirci kepazeliği. Dünyaya rezil olduk. Ama kimin umurunda?Bizdeki futbol maçlarını izleyen seyircinin büyük bölümüne insan toplumu demek yanlış?
Çünkü insan olan stadı yakıp yıkmaz? Etrafı savaş alanına çevirmez. Sporu seven bir insan olarak bu görüntüleri görünce utanıyorum.Yabancı ülkelerdeki futbol maçlarını izliyorum da, insan gibi insanların seyrettiği, insanların top koşturduğu maçlarda çıt yok.
Sporu sevmeyen, spordan anlamayan bir milletin evlatları, hiç uluslararası maçlarda başarılı olabilir mi..? İşte son olimpiyatlar önümüzde örnek... Okullardan spor derslerini kaldıran bir zihniyet, 19 Mayıs Spor bayramını etkisiz hale getirenler hiç suçlu aramasın. 114 sporcu ile değil, 500 sporcu ile gitsen, diğer milletlerin arkasından nal toplarsın!!!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72