Mega kent İstanbul.  Nüfus: 15 milyona çıkmış. Sorun çok. En önemlisi; ?ulaşım', sonra çarpık yapılaşma ve de deprem. Daha çok sorun var da? Peki kültür başkentini yönetenler ne yapıyor? Şehir, tabii güzelliğini koruyor. Ne var ki; ürkütücü büyümeyi görüp de bundan birkaç yıl sonrasını düşünmek insana korku veriyor. Anadolu yakasında kurulan yeni ilçelerle birlikte sorunlar daha da büyüdü. Üsküdar'dan Ümraniye'ye, Çekmeköy'den Ataşehir, Kartal, Pendik, Sancaktepe ve Beykoz sırtlarına kadar her yanda alabildiğince bir yapılaşma var. Baraj havzasından orman içlerine her yana villalar kondurulmuş. İnsanın içi acıyor...
Maltepe, Ümraniye, Üsküdar gibi ilçelerin yer aldığı ve eski İstanbul dediğimiz yerlerde ise; iç içe geçmiş, bitişik, koca koca apartmanlar... Bir sürü yeni mahalleler oluştu. Bu mahallelerdeki yapıların % 60'ı iskansız ve depreme dayanıklı olup olmadığı bilinmeyen yapılar?
Olası bir depremde; bu bitişik binaların halini, can ve mal kaybının korkunç rakamlarını tahmin edebilmek için müneccim olmaya gerek yok. Zamanında Yalova, Gölcük ve İzmit'te yapılmış konutlar şu anda denizin veya toprağın altında yatıyor, hem de içindekilerle birlikte.
Nüfus hızla artıyor. Hele bir de 3. köprü başlasın, seyreyleyin İstanbul'a göçü. Ekmek kapısı açıldı. Ne yapsın Anadolu'daki aç ve yoksul insanlar, ?bir lokma ekmek' ümidiyle yine doluşacak İstanbul'a. Yıllar önce de böyle olmadı mı? Kim müdahale etti? Bu hızlı canavara ne doğa dayanır, ne su, ne de yol yeter...
Peki, ne yapılmalı? Avrupa'nın gelişmiş en önemli kentleri; Paris, Londra, Roma'da olduğu gibi sınırlı alanlara yapılaşma izin verilmeli. İstanbul'un nüfusu yarın 20 milyona çıktığında hava bile yetmeyecek. Bu nedenle de gidişe artık ?dur' demenin zamanı geldi de geçiyor. İstanbul'un daha fazla büyümeye, daha fazla konuta ihtiyacı yok.
Koca kentin yeşil alanları da hızla tüketiliyor. Elbette İstanbul, bir dünya şehri olacaksa yeni yapılaşma olacak. Ama böyle barbarca bir yapılaşma dünyanın hiçbir gelişmiş şehrinde yok. Böyle giderse muhtemel bir depremde; İstanbul'un yarıdan çoğu kendiliğinden mezarlık olacak! Tabii yeşili olmayan kara bir mezarlık.
Bakın son  Saroz körfezi depremi uyarı mahiyetinde...İstanbul'u etkileyecek deprem, Marmara Bölgesi'nde yaşanacak bir depremle mümkün olacak. Bölgede İstanbul depremini açığa çıkaracak enerji birikmiş değil. Ancak Güney Marmara ve Ege Bölgesi'nde son yaşanan depremler, o bölgede enerji birikiminin devam ettiğini göstermekte..
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.