Son zamlar, zaten zor durumda olan büyük bir kesimi ziyadesiyle etkilemiş durumda? Bir tarafta da yoksulluğun, sıkıntının ne olduğunu bilmeyen zevk ve sefa içersinde yaşayan bir toplum? Hani tok açın halinden anlamaz diye bir deyim vardır. Aynen uygulama safhasında günümüzde maalesef.

Milletin verdiği vergilerle bir yerlere gelmiş kişiler hiç de hak etmediği lüks yaşama cebinden tek kuruş ödemediği için vatandaşın halinden anlaması beklenemez tabii olarak? Kimi son model arabalarda dolaşır, kimi de otobüse binecek parayı yoldan geçenden dilenir!

Yakında gıda maddelerine de bir zam geldiğinde, belki ekmeği de az yiyin diyenler olacak? Çünkü bunu söyleyecekler, maddi yönden hiçbir sıkıntı çekmiyorlar, aldıkları milyarlarca liralık maaşlarıyla burjuva hayatı yaşıyorlar. Vatandaşı düşünen var mı ki?

Büyük oranda ÖTV zammı geldi. Şimdi üretim ve hizmet sektörlerinin elektrik, doğalgaz, iletişim, ticari araç ÖTV zamları vatandaşı hayli etkileyecek. Üreticinin girdi maliyeti artınca ürettikleri ürünlere güncelleme (zam) yapınca,  bu zamlar, (güncellemeler) kimi etkileyecek? Tabii sabit gelirli vatandaşımızı? Zaten zengin olan zamlardan filan etkilenmiyor ki?

Bu vatandaş bu sıkıntıyı hak etmiyor. Altlarında uçaklar, yatlar, villalar, bankalarında milyonlarca dolarları olan binlerce varlıklı insanımız acaba ne vergi veriyor? Bu ülkede asgari ücretle çalışan 4 milyona yakın insan mevcut. Bu kişiler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerden tasarruf bekleyemezsiniz?

Vergide adaletsizlik ve eşitsizliği önleyecek kalıcı reformlar yapmak yerine kolaya kaçıp dolaylı vergilerle gelir vergisine tabi dar ve sabit gelirli vatandaşa yüklenmemek gerekiyor.

Türkiye'de toplam verginin yüzde 70'i dolaylı, yüzde 30 ise dolaysız vergiden sağlanır. Bu zamların faturası da ÖTV'de olduğu gibi yine en çok dar ve sabit gelirliye çıkacak. Ha unutmayalım  memura 10 kuruşluk fazla mesai artışı yapılıyor. Bu yıl 1 lira 25 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda 1 lira 35 kuruşa yükselecek.

Özel kalem personeli ile makam şoförleri ise saat başına 1,33 lira yerine 1,43 lira fazla mesai alacak. Şaka değil gerçek ha? Haa unutmayalım emekli ve işçiye de sadaka zammı yapıldı % 4.22 (rakam da ilginç). Güle güle harcayalım

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.