Yerel seçimler bitti.  Mevcut ilçe belediye başkanları yine görevlerinin başındalar. Bir 5 yıl daha görev yapacaklar. Peki bu sürede kendilerine oy veren ve vermeyen vatandaşlar başkanlardan neler bekliyor?

İstanbul'un sorunları yönetim konusunda kendini gösterir. Bir kentin sorunlarının var olması ya da olmaması o kentin yönetiminden sorumlu kişilerce şekillenir. Şayet bir belediye başkanı asli görevleri dışında 'hizmet adı altında' bir şeyler yaptığını ifade ediyorsa orada mutlak sorun olacaktır.

Sorunların bir kısmı, İstanbul'un dışından gelmiş ama hala geldiği yerdeki yaşam şeklini devam ettirenlerden de kaynaklanıyor. Her şehrin kendine has özellikleri vardır. İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsan artık, sıraya girmesini bileceksin, dağda bayırda çıkardığın tuhaf sesler eşliğinde yerlere tükürmeyeceksin, her mini etekliye, ‘yoldan çıkmış’ yaftası yapıştırmayacaksın, kadına kıza laf atmanın yaratıcılık olmadığının, düpedüz terbiyesizlik olduğunun idrakinde olacaksın...

Tabii doğma büyüme İstanbullu olmak da bir şeyi değiştirmiyor. Hamurunda varsa. Eğitim şart… 15 milyonu aşmış İstanbul’un sorunları öyle çok ki… Ve de İstanbulluların % 70’i borçlu. En çok borç da, kredi kartına…

Bitmeyen yol yapım çalışmaları ve altyapı eksiklikleri-İnsanın ömrünü yiyen trafik sıkıntısı-Mahşeri andıran insan kalabalığı-Ne zaman nerede hangi gaspçıya rast geleceğinin bilinmemesi-Yüksek emlak vergileri-Kaçak yapılaşma-Sistemli olmayan kent düzeni(düzensizliği)-Birçok yol kenarında (otobanlarda) sürüp giden fuhuş pazarlıklarının engellenememesi-Tıklım tıklım otobüs ve minibüsler-Kızların/kadınların günün her saatinde tacize maruz kalması-Çevre kirliliği-ses kirliliği-Önüne geçilemeyen Anadolu göçleri-Yerleşim yerlerinin dibinde kurulmuş fabrikalar-Mafyalar-Hızlı silahlanma- Terörist örgüt sempatizanlarının devlet mallarına zarar vermelerinin önlenememesi (protesto adı altında iş yerlerine zarar verilmesi)

Ve de İstanbulluların yaşamlarındaki en önemli sorun : İşsizlik… Güvenlik sorunu başta gelen sorunlardan biri…İstanbul'daki güvenlik sorunun temelinde şehrin hızla büyümesine paralel olarak güvenlik teşkilatının geliştirilememesi yatmakta. Şehirdeki güvenlik birimleri gerek personel gerekse araç-gereç bakımından takviye edilmeli.

İstanbul'un temel sorunlarının bir başkası da kaçak yapılaşma.

Ulaşım sorununun İstanbul'un sorunları içerisinde önemli bir yeri var. Bu sorunun çözümü için toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi şart. Eğitim sorunları, Türkiye'nin genel eğitim sorunlarından kaynaklanmakta. Bununla birlikte İstanbul'a özgü eğitim sorunları da mevcut. Bunların başında da hızlı nüfus artışı (iç göç) ve gecekondu sorununa bağlı olan sorunlar gelmekte. Bir diğer önemli sorun sağlık sorunu.

 

İstanbul'da çok sayıda sağlık kuruluşu ve doktor bulunmasına rağmen, şehir nüfusunun çok fazla olması ve buna ilâve olarak da İstanbul dışından da çok sayıda insanın tedavi için gelmesi sağlık kuruluşlarını yetersiz duruma getirmekte.  Son yıllarda giderek artmakta olan ve ağırlığını her geçen gün daha fazla hissettiren bir diğer sorun çevre sorunu.

 

Özellikle hava kirliliği bugün İstanbul'un en önemli sorununu teşkil etmekte. Diğer yandan içme sularının hızla kirlenmesi, çöp sorunu, gürültü kirliliği, denizlerdeki kirlilik, yeşil alanların sürekli azalarak çarpık yapılaşmaya dönüşmesi de şehrin önemli ve acil çözüm bekleyen çevre sorunları… İstanbul metropolünde  bugüne kadar sanayi kuruluşlarının gelişigüzel bir biçimde kurulması ve gelişmesi de çeşitli sorunları beraberinde getirmiş durumda… İnşallah tüm bu saydıklarımız tamamen çözülemese de bir kısmının çözümü İstanbulluyu biraz olsun rahatlatacaktır… Huzurlu bir yaşam umuduyla…

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72