Seçim kanunlarında değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi, TBMM'de kabul edilerek, yasalaştı. Kanun'a göre; seçime katılan partilerden, son genel seçimlerde en çok oyu alan 4 parti ve son dönemde TBMM'de grubu bulunan partiler, genel başkanlarının yazılı olarak yetki vermiş olması şartıyla, YSK'da bir asil ve bir yedek temsilci bulundurabilecek.

 Açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da 2 saat daha propaganda yapılabilecek.  Parti ve bağımsız adaylar, kamuya ait bina ve tesisler, vakıflar, üretici ve kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler dışında kalan yerlerde seçim büroları açabilecek.

 Diğer seçim faaliyetleri saklı kalmak koşuluyla, seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek, saat 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunulabilecek.

 Seçim başlangıç tarihinden itibaren oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede, partiler veya adaylar, radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılabilecek.

 Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

 Seçim döneminde broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş, CD, DVD dışında hediye ve eşantiyon dağıtımı yasak olacak. Türkçe propaganda 'esas' olacak, Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası verilmeyecek.

Bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak, 20 günden 30 güne çıkarıldı. Vatandaşlar, konutlarına, işyerlerine ve taşıtlarına, partilere veya adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecek.

 Tahta oy sandıkları artık tarihe karışacak.

 Oy zarflarının boyu büyütülecek. Sandık kurulunun görev yaptığı yerde, cep telefonuyla görüşme yapılamayacak. Ancak, sandık kurulu başkan ve üyeleri, görevleri çerçevesinde cep telefonuyla görüşebilecek.

 Seçmenler üzerinde TC Kimlik Numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanılabilecek. Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.