Ramazan geldi… Çarşı -pazar hemen zamları bindirdi. Fırsatçı bir toplum olduğumuzdan hemen en küçük fırsatı lehimize döndürüyoruz. Karşımızdakini kandırıp dolandırarak. Ramazandan önce İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, 300 gram sade ramazan pidesinin 1,5 liradan satılacağını söyledi. 

 

İSTESOB'un Bakırköy'deki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yılmaz, geçen yıl 300 gram sade pidenin 1,5 liradan satıldığını, bu yıl da vatandaşa zamlı pide yedirmeme kararı doğrultusunda aynı fiyatın geçerli olacağını kaydetti.

 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, "İstanbul'da 300 gram pide 1,5 liradan satılacak. Pidenin değişik gramajdaki fiyatları kilogram fiyatına göre belirlenecek. Buna göre, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 2,85 lira, 1000 gram pide ise 5,70 lira olarak ramazan ayında vatandaşımıza sunulacak" dedi.

 

Gayet mantıklı ve yerinde bir açıklama idi. Ama Ramazan geldi ve halkımız fırınlara pide almaya gidince açıklamanın buralara ulaşmadığını gördü. Nasıl mı?   Susamlı pidenin 2 TL’den satılacağı tamam da ben aldığım pidenin üstündeki susamların 10 tane bile olmadığını görünce hayretler içinde kaldım.

 

10 tane, o da susam olduğu şüpheli sözde susamlı pideyi 2 TL’ye satan esnafa soruyorum: ‘Be Allah’tan korkmaz. Attığın kazığın hesabını öteki dünyada Allah’ın huzurunda nasıl vereceksin’. Susama zam geldi dendi. Ona da tamam. Tamam da 10 tane susam attığı pidede 50 kr. mu fark eder be insafsız? 

 

Diğer taraftan pide hamurunun gramajında yapılan hırsızlık da cabası. 300 gram diye satılan pideyi bir tartın bakalım. Kaç gram geliyor? Ramazanda pide çıkmazsa fırıncılar batardı… Esnaflar şaşırmış ve olmuş kalpazan… Bir sonraki Ramazan yine bu kent aynı kazığı yiyor. Yalnız esnaf mı? Herkes birbirine kazık atıp köşeyi dönme peşinde…

 

Ne var ki bu ahlaksızları da kınamıyorum. Çünkü bir ülkede yasa şayet var ama işlemiyor, suçlular cezalanmıyorsa piyasadaki her tür insan! namusluya kazığını atar… Her şey yasa ve yasaların uygulanmasına  ve de insanımızın insana ve yasalara saygısına  dayanıyor. O da bizde mevcut değil ne yazık ki…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.