Son zamanlarda ayakçı diye tabir ettiğimiz korsan emlakçı sayısında bir hayli artış olduğu görünüyor. Yeni yöntemleri ise web sitelerine ilan vererek veya web sitesi kurarak ofisleri varmış gibi hayali bir isim altında müşteri araklamaya çalışmak.

Bu isimlere baktığımızda adamın ne ofisi var ne vergi dairesine kaydı var. Ticaret ve meslek odalarına kaydı zaten yok. Kendisine ait web sitesi var gayrimenkul arzları var ama kaçak çalışıyorlar. Bu durum vergisini ödeyen, çeşitli giderler ile boğuşan, ofisini ayakta tutarak hizmet vermeye çalışan namuslu emlakçıların belini büküyor.

Bu durumda emlakçıların da suçu yok değil! Böyle kişileri tespit ettiklerinde meslek odalarına veya maliyeye bizzat bildirmeleri gerekiyor. Bu tür ayakçılar gerçek meslek mensubuna ciddi manada maddi ve manevi zarar veriyor. Eğitimsiz bu kişiler her türlü yolsuzluk ve üç kağıtçılığı yaparak emlakçının adını kirletmektedirler.

Diğer yandan birde bakkal manav vb. kötü niyetli esnaflar var. Dükkanlarının camına bir satılık tabelası asarlar ve yıllarca o tabela orada kalır. Bu tür ayakçılar emlakçıları kötüleyerek satılık gayrimenkul sahipleri ile irtibat kurarak bu gayrimenkulleri dükkanlarına gelen müşteriye satmaya çalışırlar. Bazen bilerek bazen de bilmeyerek alıcı ve satıcıları kazıklarlar.

Burada alıcının bilinçli olması gerekir. Bilinçsiz alıcı az komisyon öderim düşüncesi ile bu tür emek hırsızlarından gayrimenkul alma yoluna gidebilir. Bilinçli alıcı ise profosyonel hizmet alır ve bu tür ayakçılar ile muhatap olmaz.

Meslek hayatım boyunca bu tür ayakçılar sayesinde telafisi zor, büyük zararlar görmüş, çok bilinçsiz müşteri ile karşılaştım. Bu tür emek hırsızı ve vergi kaçakçısı kişilerle mücadele etmek her namuslu emlak komisyoncusunun görevidir. Maliye ve Umum Emlak Komisyoncular Odası bir telefon uzağınızda.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72