Özel ormanlar, devletin tuttuğu tapu sicillerinde kayıtlı özel mülklerdir. Devletin bu mülkleri, maliklerini ve adreslerini bilmemesi ve bu nedenle devletleştirme işlemini ilgilisine tebliğ edememesi ve bedelini bu yüzden ödeyememesi düşünülemez. 

 Orman İdareleri, 4785 Sayılı Yasa'nın öngördüğünden daha mütecaviz davranmış ve orman alanlarını ayırma işlemlerini yapmaksızın, hak sahipleri adına kayıtlı tapu kapsamlarını bir idari emirle, olduğu gibi, orman olarak tapuda Maliye Hazinesi'ne aktarmışlardır.

 Böylece, özel orman sahiplerinin özel ormanları ile birlikte, onlarca ve yüzlerce yıldan beri içinde yaşadıkları çiftlik evleri, ahırları, samanlıkları, harman yerleri, tarlaları, bahçeleri ve kadim tarım arazileri de hiçbir bedel ödenmeden Maliye Hazinesi'ne orman vasfı ile intikal ettirilmiştir. Devletleştirilen mülkün bedelinin ödenmemesi ve mülkiyet hakkının ortadan kaldırıldığının tapu maliklerine tebliğ bile edilmemesi hukukun genel ilkeleri ile bağdaşmaz.

 Özel orman olduğu gerekçesi ile devletleştirilen ve idari bir emirle tapuda Maliye Hazinesi adına tescil edilen bu ormanların içindeki tarım arazileri, sonraki yıllarda çalışma yapan arazi kadastro komisyonları tarafından, Maliye Hazinesi adına orman olarak değil, ?tarla' olarak tespit ve tescil edilmiştir.

 Özel orman olduğu gerekçesi ile hiçbir bedel ödenmeden Maliye Hazinesi'ne aktarılan çiftliklerin içindeki tarım arazileri, 1961 Anayasası döneminde, 09.07.1961 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş gibi Maliye Hazinesi adına orman sınırları dışına çıkartılmıştır.

 1982 Anayasası'nın kabulünden sonra ise; 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş gibi, tarım arazisi olarak, Maliye Hazinesi adına orman sınırları dışına çıkartılmıştır. Maliye Hazinesi, böyle bir yolla, şahısların tapulu tarım arazilerini hiçbir bedel ödemeden ele geçirmiştir.

 Reşadiye ve Alemdağ köylerindeki birçok özel orman bu yöntemle köylünün elinde alınmıştır. Devletleştirilen bu özel ormanlar, ağaçlandırmaya uygun olmadığı halde, özel ağaçlandırma adı altında bazı iş adamlarına peşkeş çekilmektedir. Bu makale 2/B arazilerinin ve özel ormanların tarihi gerçeklere dayanan hazin hikayesinin  kısa bir özetidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72