Türkiye öğrenci barınması konusunda oldukça sıkıntı çekilen bir ülke.KYK yurtlarının yetersiz kontenjanı ve kötü şartları,öğrencileri ucuz olduğu gerekçesiyle cemaat yurtlarına ve oradaki baskıya mecburen maruz kalmaya yönlendiriyor.Atatürkçü yurtlar bu yurtlara karşı hizmet verse de,düzen cemaatlerdeki kadar iyi oturtulamadığından fiyat konusunda aşırı uçuklar.Bazı öğrenciler de aile baskılarından dolayı cemaat ya da Atatürkçü yurtlarda kalmaya zorlanıyor.Normal bireylerin sahip olduğu özel yurtlar zaten yeteri kadar yok. 

Türkiye'de bu yurt meselesinin hem maddi olarak iyileştirilmesi hem de öğrenciler lehine şartların iyileştirilmesi,eşitlenmesi ve özgür seçim için neler yapılmalıdır ?

ATATÜRKCÜ ve KYK yurtlarının artması gerekir diye düsünüyorum. Ülkemizde ki yurtların cogu denetimsiz ve depreme bile dayanıklı değil  
Şu anda çoğu cemaat yurdu KYK'dan pahalı. Hatta bazılarında yer bulmak bile imkansız. 

KYK, ücretsiz yemek fişi, ücretsiz internet ve 2-4 kişilik odalarla hem fiyat hem konfor olarak diğer yurtların önüne geçti. 

İnsanlar çocuklarını ekonomik nedenlerle değil güvenlik sebebiyle cemaat yurtlarına veriyorlar. hem kontrollü bir hayat yaşıyorlar, hem giriş-çıkış saatleri belli, hem de kendi ruh ve düşünce dünyasına uygun hayat yaşayabiliyorlar. 

Ekonomik nedenler kesinlikle tercih sebebi değil. Şu anda 350 liradan 800 liraya kadar aylık alan cemaat yurtları var. "Yurt kapasitelerinin ihtiyacı karşılamaması sonucu aileler yüksek maddi külfetlerin altına girerek zor şartlarda geçimlerini sürdürmektedir. Ayrıca öğrenciler her geçen gün zorlaşan hayat şartlarında ailelerinden uzakta zorlaşan hayat şartları ile mücadele vererek öğrenimlerini sürdürmek yerine hayatta kalma mücadelesi vermektedir" dedi.
 
Aileler travma yaşıyor
Yurt sorununun ortaya çıkardığı sorunlar sonucunda toplumun en temel taşı olan ailelerin travmalar yaşadığına vurgu yapan Tanrıkulu, birçok yurtta sıcak su bulunmadığını veya belirli saatlerde verildiğini kaydetti. Tanrıkulu, "Birçok yurtta çağımızın olmazsa olmazı olan internet bağlantıları bir yana bilgisayar dahi bulunmamakta, yurt odalarında kapasitelerinin üstünde öğrenci barındırılarak adeta cezaevi koşulları yaşatılmakta ve bu sorun ile birlikte bir çok hijyen temelli sağlık sorunları ile boğuşulmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
 

 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.