Yeni bir bayrama kavuşurken yine herkesin dilinde, 'nerede o eski bayramlar' cümleleri dolaşıp duracak. Herkes geçip giden bayramları, çocukluklarının bayramlarını arayıp, eski günleri anacak. Sahi eski bayramların nesini arıyoruz? Hiç kendimize soruyor muyuz; nedir eskilerde olup da bugün olmayan şey?
Öylesine hızlı değişiyoruz, değiştiriyoruz, yeniliyoruz, tıraşlıyoruz, katlediyoruz ve ucubeleştiriyoruz ki, dönüp eskileri yeniden ister hale geliyoruz. Dolayısıyla en eski bayramları da elimizden alan yine müteahhitler oluyor. Biz bayramlarımızdan önce mahallemizi kaybettik. Mahallemizi kaybedince her şeyimiz gitti elimizden. 
Sanki işyerlerindeki arkadaşlıklar eskisi gibi, mahallemizdeki komşuluklar eskisi gibi ve eski bayramların tadını arıyoruz yıllar sonra…
Mümkün mü? Nasıl 20-30 yıl ve daha öncesine göre her şey çok farklı ise bayramlar da elbette çok farklı kutlanacak.
Bunda hiçbir anormallik yok.
‘Nerede o eski bayramlar’ deyimini daha çok orta yaş ve üstü kuşak kullanıyor.
Bu satırların yazarının da çocukluğunun, gençliğinin geçtiği yıllar ve o dönemin Türkiye’si ile elbette 2000’li yılların Türkiye’si ve de koşulları çok farklı.
Ya şimdi?
Bir çoğumuz ya cep telefonumuzdan mesaj çekiyoruz ya da bilgisayarımızın başına oturup internet aracılığı ile duygularımızı karşı tarafa iletmeye çalışıyoruz. Ondan sonra da ‘Nerede o eski bayramlar’ diye hayıflanıyoruz.
Çağ değişmiş, Türkiye değişmiş, insanların değer yargıları dahil her şey ama her şey değişmiş, biz hala eski bayramları arıyoruz.
Mümkün mü? Fakat toplumumuz o hale geldi ki; incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerden kırgınlıklar, düşmanlıklar oluşuyor. Günümüzde, komşuluk ilişkileri zaten sıfır. Selam alıp vermek bile zoraki hale geldi. Dostluklar maddiyata inmiş durumda. İnsanlar birbirini aldığı maaşa, bulunduğu makama, kullandığı otomobile, yaşadığı yere göre değerlendiriyor. En yakınımızdaki bir dostun kapısını bile çalmaktan aciz durumdayız.
Bayram; büyüklerin gönlünü almak, küçükleri sevindirmek demekti bir zamanlar, dost ziyaretleri yapmaktı. Şimdi her şey farklılaştı, eski bayramları arıyoruz. Aslında kendimizi arasak çok daha iyi olur. 
Belki bundan 20-30 sene sonra çok daha büyük değişiklikler olacak ve biz bugünkü bayramları bile özlemle anıyor olacağız.
Mutlu bayramlar dileğiyle…
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72