Türkiye, küresel büyümede başarısız olan ülkeler arasında. İktidar ve diğer bazı sorumlu kuruluşlar çareyi kamu varlıklarını satmak, ekonomiyi yabancılara teslim etmek hevesinde. Ekonomi, fiyatlarının çok sağlıksız biçimde oluştuğu borç, hisse senedi, döviz piyasalarının tekeli altına girmiş, sanayinin gelişmesi yetersiz kalmış durumda.

 

Faizlerin çok düşük olduğu günümüz dünyasında rekor düzeylerde faizler ödenmiş, spekülatif  karlar peşinde koşan yabancı para akımlarıyla belirlenen TL aşırı ölçülerde değerlenmiş durumda.  Cari açığın dünya ölçeğinde rekor düzeylere erişmesine rağmen hala enflasyonda sanal %10’lu düzeyler gösterilerek Türk ekonomisine yanlış yön verilmiştir! Günümüz ekonomik göstergelerine baktığımızda banka kredilerinin çoğaldığı, kredi kartı çılgınlığının arttığı, AVM’lerin hızla yaygınlaştığı, kentsel dönüşüm projeleri ve konut sektörünün arttığı düşünülürse Türkiye'nin ekonomide ilerlediği düşünülebilir…

 

Ancak bugünkü tabloya bakılırsa milli gelirden yararlanan azınlık dışında borçlarını ödeyemeyen, mega projelerin daralttığı insanların iflası, konut kredilerini ödeyemeyenlere gelen hacizler, intiharlar, işletmelerdeki durgunluk ve kapanışlar, sanayi hamlelerinin olmaması, tüketici çılgınlığı, mutsuz toplum, gasp, cinayet, terör, fuhuş, gıda zehirlenmeleri, hazine arazilerinin yağmalanması, turizmde hayal kırıklığı, milli değerlerden uzaklaşma, kültürel yozlaşma, Türk ulusal bağımsızlığını sembolize eden değerlerden uzaklaşma, komşu ülkelerle restleşme, güdümlü politikalar, benzin, elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu tüketim maddelerine gelen zamlar, işsizlik, yandaş yakınlarına, basın ve kuruluşlara altın tepsiyle sunulan nimetler, ithalat ve ihracatta başarısızlık, baskı, yılgınlık, fişleme, takip, sindirme, suni yaratılan terörist damgalarıyla içerde tutulanlar, sağlık-eğitim sektöründe devlet politikası adı altında alınan ücretler, eğitim sisteminde karmaşık yapı, atanamayan yüz binlerce akademik personel, öğretmen, geleceğinden emin olmayan gençlik, üniversite bitirenlerin önüne konan KPSS engeli gibi saymakla bitmeyecek bu olumsuzluklar karşımızda dururken acaba Türkiye ekonomide başarılı mı?

 

Hangi sanayi hamleleri var? Üretimde mi tüketimde mi ileriyiz? Tarım ve hayvancılık bitti… Evet bazı entegre tesisler kuruldu!  Ama tekelleşen bu entegre tesisler küçük esnafı yok etti… Bakkalı, manavı, kasabı, nalburu yok etti… Aşırı bir tüketim çılgınlığı da cabası… Gelişiyoruz diyoruz da gelişen ne acaba ? Teknoloji mi? Yoksa rezidans çılgınlığıyla insanları modern hapishanelere tıkar gibi heyelan bölgesine yapılan çok katlı binalar mı… Halkımızın çoğunluğu üç maymunu oynuyor… ‘Üç maymunu oynamak, bilmemek işitmemek ve konuşmamak’tır. Kısacası, genelde etliye ve sütlüye karışmamak… Şimdi tüm bu olumsuzluklar acı gerçekler olarak karşımızda dururken kim mutlu halinden bu ülkede acaba…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.