Bir asırdan fazla süredir kangren olmuş 2/B sorunu çözülüyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına yönelik teknik çalışmalar yeniden başlatıldı.  Çeşitli hükümetlerin programında yer alan, ancak Cumhurbaşkanı vetosu ve Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararlarıyla bir türlü uygulamaya konulamayan 2-B'lerin satışı tekrar gündeme geldi.

Maliye Bakanlığı'nın tespitlerine göre, ülkede halen 2-B kapsamında 460 bin hektar alan bulunuyor. Bir başka ifadeyle 2-B'ler, 4.6 milyar metre karelik bir alanı oluşturuyor.

Bu sorunu çözmek isteyen hükümetlerin karşısına, her zaman çözümsüzlükten yana olanlar çıkmaya devam ediyor. TEMA Vakfı ve ana muhalefet partisi bunların başında geliyor.

2/B arazilerinin satışını engellemek için imza kampanyaları düzenleniyor, bu yerlerden ecrimisil alınması için propaganda yapılıyor. Tv ekranlarında bu yerlerin tekrar ormana kazandırılması gerekir diye ipe sapa gelmez, fantastik düşüncelerini kusmaya devam ediyorlar.

Şu anda bu arazilerin sahiplerinin çoğunun orman köylüsü olmadığını söylüyorlar. Bu doğru ancak şehirler çok hızlı gelişiyor. İstanbul'da 10 yıl önce orman köyü olan birçok yer, şimdi ilçe ve şehir merkezi oldu. Bunda halkın ne suçu var? Devlet tapuyu verdi de köylü almadı mı? Şimdi şehirli oldular diye 100 yılı aşkın süredir kullandıkları arazilerini, evlerini terk mi etsinler. Bu alanları tekrar orman yapabilecek bir güç var mı?

Kadastro ve muhtarlıklar, 2/B alanlarında son güncellemeleri ve fiili kullanıcı tespitini yapıyorlar. Hayati önem taşıyan mülkiyet hakkını ilgilendiren bir çalışma bu. Ancak burnuma pis kokular geliyor. Mülki amirler ve ilgililer bu konuya daha hassas bir şekilde yaklaşması gerekir. Bu tür önemli ve kutsal sayılacak işlerin altından, ancak makamının hakkını verebilenler kalkabilir. Devletin asli görevi olan işlere akçe karışmamalıdır.

Halen bu yerlerde ikamet eden nüfusun yaklaşık 10 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu insanlar 2/B mağdurudur. Muhalefetin de, hükümete destek vererek ülkenin büyük bir sorunu haline gelen 2/B arazilerini ekonomiye kazandırmaları gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.