İstanbul'un çeşitli ilçelerinde, başta Ümraniye ve Üsküdar olmak üzere iş krizine çare olması düşüncesiyle meslek kursları açıldı. Belediyeler ve İŞKUR'un birlikteliğiyle açılan bu kursların pek de ilgi gördüğü söylenemez. Meslek kurslarına, çoğu 15 lira yevmiye alabilmek için 2 milyon işsiz başvurdu. Bunun için 3.5 milyar harcandı ve de sadece 22 bin kişi iş buldu.

Araştırmalar Türkiye'de işsizliğin ne kadar büyük ölçülerde olduğunu ortaya koyuyor. Bunlardan birisi de İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) yaptığı bir araştırma. İSMMMO'nun 'İşsiz Kursta' araştırmasına göre kriz yılı 2009'da Türkiye'de mesleki eğitim kurslarına 3.5 milyar TL harcandı.

Türkiye İş Kurumu'na yeni meslek edinmek için başvuranların sayısı geçen yıl 2008'e göre % 500 artarak 181 bin 900'e çıkarken, söz konusu kurslara krizde işini kaybedenlerin yanı sıra, bugüne kadar çalışma hayatı içinde yer almayan kişilerin de katıldığı belirlendi.

İŞKUR'a yapılan başvuruların artmasında, kursiyerlere günlük verilen 15 TL'lik ücretin payının büyük olduğu saptandı. Kursiyerlerin yüzde 25'ini üniversite mezunları oluşturdu. Mesleki eğitim kursları, ekonomiye hareketlilik getirirken, işsiz eğitmenler için de istihdam olanağı yarattı. 300'e yakın branşta eğitim veren kurumlarda en çok tercih edilen mesleki eğitim kursları bilgisayar ve bilgisayara bağlı meslekler oldu.

İSMMMO'dan yapılan açıklamada 2 yıllık sürede yeni bir meslek edinmek için kursların kapısını çalanların sayınının azımsanmayacak ölçüde arttığına dikkat çekildi. Kişilerin kurslara bu denli ilgi göstermesi, krizin boyutlarını da net olarak ortaya koyuyor. Bu tür kursların faydalı, ancak yeterli çözümler üretmediği de ortada.

İşsizlik sigortası fonundan mesleki eğitime önemli bir kaynak ayrılmasının gerekli olduğunu söyleyen İSMMMO, ancak sonuca bakıldığında hedefe ulaşılamadığının görüldüğünü açıklıyor.

Açıklamada; 'Bu yolla sağlıklı eğitimler verilmeyebiliyor. Harcanan para işçinin parasıdır. Eğitime evet, ama işsizlik sigortasının içi boşaltılmasın. Kurs adı altında işsizlik sigortasından çıkan paralar belediyelerin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yarıyor' diye bir iddiada bulunuldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72