İstanbul yaşanacak bir şehir olmaktan çıktı. İstanbul, 2010 Kültür Başkenti olacak ama acaba buna hazır mıyız? Toplanan vergilerin, bütçe kaynaklarının sadece poster hazırlamak için sarfiyatı? Ve... Giderek kötüleşen, içinden çıkılamaz altyapısı ile bir İstanbul görünümü var! Durum böyle iken vatandaşın beklentisi; hukuka ve vatandaş haklarına saygılı, kamu yararı güden, çevreci, çağdaş uygarlık kültürüne katkı yapacak, sürdürülebilir bir kent mekanizmasının yerleştirilmesi.

Atıklar doğru değerlendirilmiyor, deniz ulaşımı etkisiz, kültürel etkinlikler istenilen düzeyde değil, sokak ve caddelerin çoğu yerde yürünemez halde olduğu, trafiğin adeta arapsaçı olduğu bir İstanbul? İstanbul'un daha yaşanabilir hale gelmesi için öncelikle ulaşımın raylı sistem ve deniz yolu ağırlıklı olacak şekilde koordineli hale getirilmesi şart. Durakların, yolcuları tehlike altına almayacak şekilde planlanması, kent içinde kalan arsa stokunun imar değişiklikleri ile yatırımcıya fayda sağlayacağı değil, kentlilerin yararlanabileceği yeşil alan olarak planlanması gerek.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşayan halkın mağdur olmayacağı planlama çalışmalarının yapılması. Deprem riskinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması, bunun farkında olmayan halkın bilinçlendirilmesi ve afetlere yönelik planlamanın öncelik halinde dikkate alınması, şehrin tarihi dokusunun korunması, otoyola çevrilen yolların düzeltilmesi, şehrin araçlara değil yayalara teslim edilmesi, toplu taşımın özendirilmesi, lüzumsuz alt geçit yapılmaması, trafik sorunları yaratan alt geçitler yapılmaması. İstanbul'un kurtarılacak hali kalmadı, bari bu rantın önüne geçilsin?

İstanbul'a göç eden kişilerin çoğu gecekonduda yaşıyor. Özellikle de Anadolu yakasında, Sultanbeyli, Maltepe, Kartal gibi ilçelerin kent merkezi dışındaki yerleşim yerlerinde yaşayanlar? Burada yaşayanlar; halk dilinde ?taşı toprağı altın' sözüne uyarak buraya gelmiş insanlar. Bu kişiler tabii ki ekonomik sıkıntılardan dolayı gelmiş? Her yıl yaklaşık 250 bin kişi buna ekleniyor. Köylerinden geleneklerini, ahlakî değerlerini beraberlerinde getiriyor. Mahalleler Anadolu köyleri gibi işliyor..

Sokaklarda her an karşınıza çıkacak bir tinerci? Veya sizden yardım dilenecek bir insan! En tehlikelisi de tinerciler! İşte İstanbul'un şu andaki manzarası? 2010 Kültür Başkenti'm benim? Daha çok şey söylenir ama...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.