Ev sahibi olmak isteyen birçok müşterim aynı soruyu soruyor. Kredi kullanarak daire satın almak mı, yoksa kira ödemek mi daha avantajlı? Düşen faizler, özellikle doların da TL karşısında değer kaybetmesiyle, dolar bazında aylık taksitlerin ödenen veya istenen TL kiralara yaklaşması, hepimizin kafasını karıştırdı.

Yapacağınız tek analiz dolar ve TL bazında oturduğunuz evin değeri üzerinden aynı evi kredi ile satın almış gibi aylık taksitleri hesaplamak ve kiranız ile karşılaştırmak. Kira ile oturduğunuz evinizi tamamen kredilendirir ve aylık taksit ile kirayı kıyaslarsanız, var olan vade-faiz ilişkisi içinde mutlaka daha fazla bir ödeme ortaya çıkacaktır.

Yalnız şunu unutmayın, kira olarak ödediğiniz para sizin adınıza bir birikim sağlamazken taksit olarak ödediğiniz miktar, anapara borcunuzdan belli bir süre sonunda eksilme sağlayacağı için, borcunuz azalacaktır. Daha açıkçası, 10 yıl sonunda kiracı iseniz hâlâ kiracı olursunuz ama taksitle o evi almış iseniz vade bitiminde artık evin sahibisinizdir.

Var olan faiz ve vade yapısı değiştiğinde, örneğin TL faizi yüzde 1'in altına geldiğinde, döviz faizi 0,50'lere yaklaştığında veya vadeler 20- 30 yıla yayıldığında, ödediğiniz kiraya daha yakın aylık taksitler ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada ekonominin gerçekleri gereği şu tip bir durum ortaya çıkabilir. Düşen faiz ve uzayan vade, konut fiyatlarını oluşan yeni talep sonucu artırabileceği için evlerin değeri de artabilir.

Konu hakkında tavsiyemi sorarsanız, yukarıdaki durum benzeri bir pozisyonunuz varsa ve ev de almak istiyorsanız, isterseniz şimdi, isterseniz vade-faiz yapısı değişince, kirada oturacağınıza o evi veya benzerini satın almanızda yarar var derim. En azından kiraya vereceğiniz para ile her ay evin bir kısmı sizin olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72