Son günlerde kiracıların düştüğü sıkıntıların en temel nedeni, ev sahiplerinin fahiş oranlarda talep ettikleri kira bedelleri olarak görünüyor. Kiracıdan eflasyon artış rakamının üstünde kira artışında bulunmasını istemek adaletsizlik. Bunu mal sahiplerine iyi bir dille anlatmak emlak komisyoncusunun görevidir.

Emlakçılar hazırlamış oldukları kira kontratlarında yıllık artışla ilgili bölümde rakam belirtmeden, 'Kira artış oranı Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon oranı kadar yapılacaktır' diye yazması gerekir. Yıl sonunda Kontrat otomatikman kendini yeniler ve eflasyon oranında kira artmış oluyor. Gayrimenkul kiraları hakkında kanuna göre, kira sözleşmelerinde hangi kira artış oranı yazarsa yazsın, kiracı ilk seneden sonra herhangi bir kira artışı yapmakla yükümlü değil.

Böyle çok önemli bir koruyucu hüküm var. O orana uymak zorunda değil. Fakat kanun bunu dengelemek maksadıyla kiraya verene mahkemeye başvurmak suretiyle, değişen hayat şartlarına göre kira bedelinin arttırılması için dava açma imkanı veriyor. Buna kira tespiti davası deniyor. Bu davalarda genelde kiracı lehine sonuçlanıyor.

Her şeye rağmen "Kötü ev sahibi kiracıyı yapar mal sahibi" atasözünü de unutmamak lazım. Türkiye'de ekonomiye olan güven tam olmadığından, mal sahipleri uzun zamanlı kira sözleşmesi yapmaktan kaçınıyorlar. Bu durumda Önünü göremeyen kiracı tedirginlik içinde yaşıyor. Tabiî ki bazı uyanık kiracılar da var. Mal sahiplerini bıktırarak kira ödemeden evden kendini kovduruyor ve bir başka ev sahibine musallat oluyorlar.

 Büyükşehirlerde çalışan memur ve işçiler artan kira fiyatlarıyla baş edemez duruma geldiler. Lojmanı olmayan Memurlar Büyükşehirlerden kaçmak için torpil arıyorlar. Son yıllarda TOKİ'nin yaptığı  Konut edindirme projeleri başarıyla devam ediyor. Bu projeler sayesinde birçok yurttaşımız kira öder gibi ev sahibi oluyor. "Tüm kiracıların ev sahibi olması dileğiyle"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.