Dünya olarak, sürekli bir değişim ve dönüşümün yaşandığı bir çağdayız. Gerek fert, gerekse millet olarak bu değişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurma zorunluluğumuz inkâr edilemeyecek bir gerçektir.
Ülkemiz zengin tarım alanlarına sahip olmasına rağmen maalesef bugün tarım eski günlerini aratıyor. Bunun yanında ikinci ekonomik zenginliğimiz olan hayvancılık da aynı durumda?
Herhangi bir alanda çalışmadan başarıya ulaşmak mümkün değil. Başarıya ulaşmak için gayret göstermek, ter dökmek gerekir. Hiç kimse eller cepte başarı merdivenini tırmanamamıştır. Emek sarf etmediğiniz bir işte başarı beklemek hayalperestliktir. Başarısızlığa bahane üretmek bizi başarılı yapmaz durumu da kurtarmaya yetmez.
Tarımsal faaliyette bulunmayan hane sayısının, tarımsal faaliyette bulunan hane sayısına baskın olduğu yalnızca 5 il mevcuttur. Bu 5 il, toplam hanelerin yaklaşık % 10'unu kapsamaktadır. Bunların birincisi ve en billurlaşmış örneği İstanbul'dur.
İstanbul'da şehirleşme oranı % 99 olarak gösterilmekte. Buna karşın, hanelerin % 15'i tarımla ilişikli. İç Anadolu'dan Doğu'ya gidildikçe giderek belirginleşen gerçek, tarımsal faaliyetin ve buna bağlı olarak köylü yaşantısının giderek baskınlaşmasıdır.
Hayvancılık ise; gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede genel ekonominin önemli sektörlerinden birisi konumunda. Türkiye'de ise tarım kesiminde bulunan yüzde 30'a yakın nüfusun önemli bir bölümü, bir başka deyişle tarım işletmelerinin yaklaşık yüzde 70'i hayvancılıktan geçimini sağlamasına rağmen hayvancılık ülke ekonomisine istenilen katkıyı yapamamakta.
Bunun en önemli göstergesi Türkiye'de hayvancılığın toplam tarımsal üretim değeri içinde yaklaşık yüzde 30'a yakın bir paya sahip olmasıdır. Halbuki AB ülkelerinde bu durum yüzde 40-50'ler düzeyindedir. Bunun birçok nedeni olmakla birlikte en önemli nedenlerinden birisi ticari anlamda hayvancılık yerine geçimlik hayvancılık yapılmasıdır.
Tarımsal üretim değeri içinde yüzde 30'lar düzeyinde olsa da yine de azımsanmayacak düzeyde bir katkı sağlayan hayvancılık, devletten yeterli desteği görememektedir.
Son günlerde yaşanan olayları büyütmek değil; aksine el ve gönül birliğiyle bulanık suda balık avlamak isteyenlere ve ucuz hesaplar içinde olanlara fırsat vermeden hep birlikte çalışmak geleceğe bugünden hazırlanabilmektir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.