Yarın Dünya Kadınlar Günü? Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanacak? Hani hemen her gün yazılı ve görsel basına yansıyabilen, kadınlara uygulanan şiddet, öldürme olaylarının muhatabı olan ?Kadınlar'ın  günü?
***
Bu kutlama günü nasıl doğdu@f18 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ABD'de işçi kadınların ağır çalışma koşullarının iyileştirilip erkeklerle eşit ücret insan yerine konmak için 8 Mart 1908'de her şeyi göze alıp ağır kayıplar vererek greve başladıkları gün anısına yüz yıl geçmesine rağmen devam eden kadınların sorunlarına dikkat çekmek için kutlanan bir gün.
***
Kadın ve erkeklerin fiziksel olarak eşitsizliği, onlara verilen haklarda da görülmekte. Günümüzde üzerine kurulan baskı sonucu buğulu camların, perdelerin arkasından sokakta ekonomik özgürlüğünü, özgüvenini kazanmış kadınları hayaller kurarak seyreden kadınların olduğu bir toplumda kadın ve erkek eşitliğinden söz edilemez. Kadınlar geçmişte insan yerine konmamış, fiziğine uygun olmayan ağır işlerde çalıştırılmış, eşya gibi alınıp satılmış şiddet görmüşlerdir.
***
Kadınlar anne, iş, eş ve ev hanımı sorumluluklarını kusursuz yerine getirmek için çaba göstermekte. Üstlendiği sorumlulukların birinde küçük bir hata yapsa eşinden, amirinden, ailesinden işe yaramaz biri muamelesi görüp yerine başka bir kadın arayışına girilmekte. Oysa erkeğin sorumluluklarında bir aksama olunca kadınlar; onu telafi etmek için büyük gayret göstermekte.
***
Kurtuluş Savaşı'nda en zor şartlarda vatan savunması için gece- gündüz askerin ihtiyacı olan cephane yiyecek, giyecek ihtiyacını karşılamak için var gücüyle çalışmışlardır. Tüm bunların karşılığında kadınlar sadece insan ve eşit olmak istiyorlar.
***
Nüfusumuzda görülen kadın- erkek dengesi, çalışma yaşamında sosyal hayatta yasal zorlamalara rağmen sağlanamamaktadır. Kadının yeri evi, işi de annelik ve eşliktir baskısı geçmişten günümüze hala devam etmekte. Bu baskı sonucu kadınlar annelik ve eşlik sorumluluğunu aksatmayacak işleri seçmekte. Kariyer yapmak isteyen kadınlar eşlik, annelik görevini aksatır düşüncesiyle eşleri tarafından engellenmekte.
***
Annelik, çocuk eğitimi ve ev işlerinden zaman bulamayan kadının kariyer yükselme olanağı zaten imkansızdır. Kadınlar yaratılışından azimli çalışkan oldukları için eşit eğitim olanakları sağlanması halinde büyük başarılar sağlayacakları şüphesizdir. Birçok işyerinde kadınlar işten atılmamak için anne olmaktan korkmakta, işverenler de işe aldığı kadına çocuk yapmayı düşünüyor musun gibi sorular sormakta.
***
Hatta bu soruyu çocuğunu okula yazdırmaya giden veli bile öğretmen seçimi yaparken sormakta. Hatta bazen kadınlar bile doğuştan gelen baskı sonucu kadınlar tarafından yönetilmek istememekte. Kadın, çalışıp gelirini kendisi için değil aile geçimini sağlamak için çaba göstermekte. Çalışmak isteyen kadınların iş alanı çok az. Sanki erkeğin çalışma çok mu fazla!
***
Kadınlara karşı geleneksel tutum ve bakış değişmediği sürece toplumda hak ettiği yeri alması çok zor. Gelecek nesilleri yetiştiren kadınlarımız olduğu için eğitim ve fırsat eşitliği sağlanmalı, kadınlarımız insan olma hakkını temin etmek için her türlü idari ve hukuki düzenlemeler yapılmalı. Ve de şiddete karşı çok ağır cezalar bir an önce yürürlüğe girmeli?
Kıymetli kadınlar: Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72