Yasa ile oluşturulan özel ?Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları', (LİHKAB) ile daha önce kadastro müdürlüklerinde yapılan, aplikasyon, sınır tespiti, birleştirme, cins değişikliği gibi kadastro işlemleri, artık özel bürolar tarafından yapılıyor.

 Kadastro teknik hizmetlerinin özel bürolar tarafından yapılmasını öngören Lisanslı Harita Mühendisleri Kanunu'nun 16 Haziran 2010'da yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'nin pek çok yerinde kadastro işlemleri özel bürolar aracılığıyla yapılmaya başlandı.

 Yeni uygulamada, devletin açtığı sınavı kazanan mühendisler ilçelerde harita ve kadastro hizmetlerini vermek amaçlı büro açabiliyor. Böylece Aplikasyon, Birleştirme, Cins Tashihi vb. işlemler bu bürolarda veriliyor. Türkiye genelinde kurulacak lisanslı bürolar bünyesinde en az bir harita mühendisi 4-5 tane de teknisyen veya tekniker çalışacak.

 Toplam 551 büroda lisans sahibi mühendisle birlikte en az 1102 mühendisin istihdam edileceği, 2000'i aşkın tekniker veya teknisyenin çalışacağı görülmektedir. Bu büroların kurulması ile birlikte harita mühendislerine belli ölçüde iş sağlanacaktır.

 LİHKAB bünyesinde kadastronun talebe bağlı işlemleri nedeniyle, bir çok projenin başlangıç noktası arazi üzerindeki işlemlerdir. Yapılagelen mühendislik faaliyetlerinde harita mühendisliği yeterince tanınmamakta, kimi zaman mimarların, kimi zaman inşaat mühendislerinin, kimi zamansa emlakçıların gölgesinde kalmaktadır.

 Her projenin temel noktası harita ve haritacılık faaliyetleri olmasına karşın, harita mühendisliği hak edilen düzeyde değildir. Lihkap ile harita mühendisleri hak ettikleri düzeye geleceklerdir. Lihkap ile devlet vatandaşın hızına yetişektir. Kadastroda bir iki ayda yapılabilen bir iş, artık özel bürolarda bir iki günde yapılabilir hale geliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.