Ülkemizde suç ve suçlu sayısı ne yazık ki gün geçtikçe artıyor… Nedene ise yasalarımızın hafif oluşu, insanlarımızın yasa tanımazlığı, yasalardan korkmaması… Kanunlar özgürlüklerin sınırını belirler ve kanunlar eşitlik ilkesi gözetilerek yapılır. Eğer yasalara saygı gösterilmesini istiyorsak, önce saygı duyulacak yasalar yapılması lazımdır.

Zaten kendilerine saygısı olmayan bu kişiler işledikleri suçlar karşısında pervasızca ve de rahatlıkla yaşamlarını devam ettirebiliyorlar. Basından okuduğum ve de bizdeki etkili ve yetkililerimiz adına utanç duyduğum bir-iki olayı aktarmak istedim…

 

Olay-1 İspanya'nın başkenti Madrid'in en işlek caddelerinden biri olan Castellana'da motosikleti ile kırmızı ışıkta durmayarak geçmeye çalışan Anayasa Mahkemesi yargıcı Enrique Lopez polise yakalanınca istifa etmek zorunda kaldı. Hükümetin en güvendiği isimlerinden biri olarak bilinen ve Anayasa Mahkemesi başkanlığı için adı geçen Lopez'in yapılan kontrolde ayrıca alkollü olduğu belirlendi.

Olayın basına yansıması üzerine bir açıklama yapan 51 yaşındaki yargıç Enrique Lopez, olayın savunulacak bir yönünün olmadığını vurgulayarak istifa ettiğini duyurdu. Madrid trafik şubesinden yapılan açıklamada ise, yargıcın kanunların öngördüğü alkol oranını üç kez fazla aştığını, kırmızı ışıkta durmadığını ve ayrıca kanunen motosiklet kullananların takması gereken kaskı taşımadığını kaydetti.

Olay-2 İspanya Kralı Juan Carlos, kızı ve damadı hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarının ardından halkın güvenini kaybetmişti. Halk tarafından çok sevilen ama bu skandallar nedeniyle hayli yıpranan Kral, tahtı oğluna devretti. Nedeni kralın 'kişisel', ve sağlık olarak açıklansa da bunun siyasi bir karar olduğu ifade ediliyor.

Nedeni sağlık olsa ve olmasa da İspanya'da demokrasiye geçişte önemli rol oynayan Kral Juan Carlos, tahtını oğlu Felipe de Borbón’na teslim etti. Karar İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından kamuoyuna duyuruldu. Tahttan çekilmenin nedeni 'kişisel nedenler' olarak açıklansa da, Kraliyet içinden Reuters Haber Ajansı’na bilgi veren bir kaynak, bunun siyasi bir karar olduğunu ve Kral'ın, 'yeni nesle yol açmak' istediğini belirtti.
 

Bilindiği gibi İspanya Kralı Carlos'un kızı Prenses Cristina bir süre önce 5.8 milyon euroluk yolsuzlukla suçlanmıştı. Adaletin tıkır tıkır işlediği ülkede yüzlerce basın mensubunun önünden yürüyerek geçip Mallorca Adliyesi’ne giren Kral kızı Prenses Cristina, babası Kral Juan Carlos’un fotoğrafının asılı olduğu salonda 2 yargıç ve 1 savcının karşısına oturup 8 saat ifade vermişti.
 

Olay-3 Almanya 1. Futbol Ligi (Bundesliga) kulüplerinden Bayern Münih'in eski başkanı Uli Hoeness'in, bundan 4 ay kadar önce vergi kaçırmak suçundan çarptırıldığı 3 yıl 6 aylık hapis cezasının infazı için Landsberg Cezaevi'ne gönderileceği bildirildi.


İsviçre’deki gizli banka hesabı üzerinden yaptığı işlemler sayesinde 28,46 milyon avro vergi kaçırdığı gerekçesiyle Münih Eyalet Mahkemesi Hoeness’i 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Bunlar en çarpıcı örnekler… Bunun gibi öyle örnek var ki… Bizdeki örnekleri sizlerin yorumuna bırakıyorum…
 

ÖZLÜ SÖZ: Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Kısacası, hepimiz, Adalet ve Emniyet teşkilâtına güvenmek ve yasalara saygılı olmak zorundayız.

Louis Brandeis (Amerikalı avukat, yargıç.)

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72