Dün İstanbul'un kurtuluşunu kutladık. Acaba İstanbul'un sorunlarından kurtulduğu günü de aynı coşkuyla kutlayabilecek miyiz? İstanbul'un bugünkü yönetim şekli yıllar öncesinin şartlarına göre oluşturulmuştur.

Gündeme gelen ?2 şehir' projesi İstanbul'un sorunlarını çözebilecek mi? Bugünün şartları, artık çok değişmiştir; şehrin nüfusu değişmiş, yapısı değişmiş ve hepsinden önemlisi şehirde yaşayan insanların beklentileri değişmiştir.

Koca kentin nüfusu 15 milyona yaklaşmıştır. Bu nüfus hacmi ile şehir 100'den fazla devleti geride bırakmış durumda. Bu büyüklükteki bir şehrin artık normal bir şehir gibi yönetilmesi çok güç hale gelmiştir. Şehrin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması için öncelikle İstanbul'un özelliklerine uygun bir yönetime kavuşturulması gerekmekte.

İstanbul'un sorunlarını başlıca aşağıdaki başlıklar arasında topladığımızda; a- Yönetim sorunu, b- Güvenlik sorunu, c- Kaçak yapılaşma sorunu, d- Ulaşım sorunu, d-Eğitim sorunu, e- Sağlık sorunu, f- Çevre sorunu g-Sanayi kuruluşları ile ilgili sorunlar, h-İşportacı ve seyyar satıcılar sorunu gibi sorunlar karşımıza çıkıyor?

İstanbul'un yeni yönetim şekli belirlenirken öncelikle bugünkü yönetim şeklinden kaynaklanan sorunlar tespit edilmelidir. Bu sorunları ortadan kaldıracak şekilde bir yönetim biçimi oluşturulmalı. Yerel yönetim reformu mutlaka yapılmalı, sorunların yerinde çözümlenmesi ve yörede üretilen katma değerden yerel yönetimlerin daha fazla pay alması sağlanmalı.

Nasıl bir yönetim teşkilatı seçileceğine karar verilirken İstanbul gibi büyük nüfusa sahip gelişmiş ülkelerdeki şehirlerin yapısı dikkatlice incelenmeli. Bu da şehrin ülke ekonomisine yaptığı katkı ile doğru orantılı olarak üretimden aldığı payın da artırılması ile mümkün olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.