Artık nitelikli işgücünün giderek daha fazla işsiz kaldığı bir süreçteyiz. Eğitimli gençler arasındaki işsizlik oranının da çok büyük boyutlara ulaştığı görülmektedir. İşsizler ordusunun her geçen gün artmasına neden olan yalnızca kriz değildir.

Çalısma çağına gelen nüfus her geçen gün sürekli artmaktadır. İşsizlik üzerindeki nüfus artış hızı baskısının da kısa vadede sona ermesi mümkün görünmemektedir.

2002 yılından günümüze kadar devam eden yüksek büyümeye rağmen; büyüme oranında istihdam olanağı sağlanamadığı görülmüştür. İşsizliğin azalmaması ve istihdamın nasıl yaratılacağı konusunda çözümler paketi oluşturulmalıdır.

Ülkemiz ekonomik potansiyeli yüksek olan, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülkedir. Meslek liselerinin öneminin yeterince kavranamaması sonucu genç nüfusun dinamik yapısından yeterince faydalanılamamaktadır.

Hiçbir hükümet işsizlik sorununa kalıcı bir çözüm getirmeyi başaramamıştır. Uzun vadeli çözümler yerine kısa vadeli çözümleri tercih etmişlerdir. Türk işgücü piyasasında, yapısal yetersizlikler hala devam etmektedir.

İşgücüne katılım oranı, gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Kırsal yerlerden kentsel yerlere göç devam etmektedir. Tarım sektörünün istihdamdaki payı hala çok yüksektir.

Ücretli çalışanın toplam istihdam içindeki payı oldukça düşüktür. Ücretler gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür.

İşsizlik oranı 2001 yılı krizinden sonra önemli bir sıçrama yapmış ve yüzde 10 civarlarında kronikleşmiştir. Aslında yüzde 10'luk bu oran sadece kayıtlı işsizlik rakamlarını içermektedir.

Tarım sektöründeki işsizlik de dikkate alındığı takdirde sorunun çok ciddi boyutlarda olduğu görülecektir. Ülkemizin genç nüfusa sahip olması iyi değerlendirilmelidir.

Bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapılmalıdır, tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir, AR-GE'ye önem verilmelidir, istihdamı yaratan yatırımların önündeki girdi maliyetlerinin kısılması yoluna gidilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72