Son zamanlarda, farklı illerde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda önemli miktarda sahte, miadı dolmuş ve taklit ürün ele geçirilmesiyle, gözler ilaç dağıtım sistemine çevrildi. İlacın içeriği, üretimi, depolama şartları ve hastaya ulaştırılmasında gerçekleşecek her ihmal; insan sağlığına yönelik hayatî sonuçlar doğurabiliyor.
Satışa sunulmayan; ama Sağlık Bakanlığı'nın ithaline izin verdiği ilaçlar Türk Eczacılar Birliği (TEB) aracılığıyla temin ediliyor. TEB şu anda nöroloji, bağışıklık sistemi, kanser ve kan hastalıklarıyla ilgili 800 kalem ilacı yurtdışından getiriyor. İnternetle ilaç satışı sadece yurtdışından ilaç ithalini kapsamıyor.
Ulaşım bedelini de ekleyerek 24 saat isteyenlere ?adrese teslim ilaç servisi' yapan bazı internet siteleri faaliyete geçmiş durumda. Bu siteler, 'soğuk zincir' ihlalinden kaygılanan tüketicilere, ilaçların eczanelerden temin edildiğini ve nakliye sürensince de ilacın bozulmaması için soğuk depolama kurallarına uyulduğunu söylüyor.
Dağıtım sistemindeki diğer önemli kaçak, spot diye nitelenen ufak ilaç depolarının bazılarından kaynaklanıyor. Birkaç büyük depo, pazarın yüzde 80'den fazlasına hâkim. Eczacı kooperatiflerinin pazar payı ise yüzde 13. Yüzlerce küçük depoya ise yüzde 5 gibi bir pay düşüyor.
Eczacı meslek örgüt ve kurumları ilacın, eczanede ve eczacı tarafından hastaya verilmesini önemle vurgulasalar da; az sayıdaki ufak depo, kutularını değiştirdikleri miadı dolmuş ilaçları naylon faturalarla yine eczanelere satarak para kazanıyor.
Eczanelerin bir kısmı, eczacıların diplomasıyla, eczacı olmayan kişilerce açılıyor. Eczacının başında durmadığı eczaneler var. Sahte ilacın birazı iç piyasadan. Birazı da sınırlarımızdan. Mesela Irak sınırlarından gidiyor da geliyor da. Denetimsizlik söz konusu.
Sahte ilaç üretenler, ilaç dağıtım ağına tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sızmak istiyor. Ülkemizde ilacın tamamına yakını devletin sosyal güvenlik kuruluşlarınca satın alındığı için üretiminden dağıtımına ve tüketimine kadar her aşamada ilaç hareketleri izlenebiliyor.
Tüm dünyada olduğu gibi bu tip sahte ürünlerin satışı yoğunluklu olarak eczane dışından ve internet ortamından yapılıyor. Hastaların özellikle hastane civarlarında yuvalanan simsarlardan, eczane dışında ilaç satan yerlerden ve internet üzerinden ilaç almaması ve bu tip yerleri yetkili makamlara bildirmesi lazım. Bu konudaki düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.
İnternet üzerinden ilaç satışı son derece tehlikeli sonuçlar doğuracak. İlaç kimyasal veya bitkisel olabilir; ama sonuçta ismi üzerinde ilaçtır. Dozunda ve süresinde kullanılmak zorundadır. Nasıl kullanılacağını, gıdalarla veya diğer ilaçlarla etkileşimlerini iyi bilmek lazım.
İnternet veya internet marketlerinden kurye ile ilaç alan hastalara bu bilgiler nasıl ulaşacak? Bu ilaçları hastaya götüren kişiler ehil kişiler değil. İnsan sağlığı üzerinden pazarlamacılık yapılamaz. Yasa dışı internetten ilaç satışını önlemek için arama motorlarının, illegal ilaç pazarlayan siteleri kapsamlarından çıkarması gerekiyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72