Hemen her gün trafik kazaları çocuk, genç, yaşlı demeden birçok can alıyor veya sakat bırakıyor. Suçlu görülen sürücüler ise çok hafif cezalarla veya hiç ceza almadan kurtuluyor. Olan da ölen ve sakat kalanlara oluyor. Son olarak Bursa'da okul yolunda sınıf arkadaşıyla birlikte ölen kızları için verilen 88 bin liralık tazminatı değerlendiren öğretmen çift, bu tazminatı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunda harcayacaklarını söylemiş.
 6 yıl arayla iki ayrı kızını kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını ifade eden anne Zeynep Topuz, "Kızımın yokluğundan gelecek paranın bizim açımızdan kullanılması mümkün değil" demiş.   Kaza, 25 Kasım 2010'da merkez Nilüfer ilçesi İzmir yolu üzerinde meydana geliyor. Fatih Lisesi Fen Bölümü 2'nci sınıfta okuyan Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz, gece boyu sınava çalışıp okullarına gitmek için evden çıkıyor. 
İzmir yolu üzerinde yolun karşısına geçmek isteyen iki arkadaşa, G.Ç. idaresindeki 16 GD 730 plakalı minibüs çarpıyor. Açılan ceza davasında sanık sürücüye toplam 5.5 yıl hapis cezası veriliyor.  Cezayı az bulup Yargıtay'a temyize giden aileler, ölen kızları için 10'ar bin lirası maddi, 250 biner lirası da manevi toplam 520 bin liralık tazminat davası açıyor. 
Asliye Hukuk Mahkemesi Ezgi Nil Topuz'un ölümünün ardından sigorta şirketi tarafından annesi Zeynep Topuz'a 11 bin 892, babası Saffet Topuz'a ise 6 bin 843 lira olmak üzere toplam 18 bin 735 lira destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine hükmetti.  Bu arada mahkeme Çakar ve Topuz ailelerine manevi olarak, araç sahibi ile sürücünün toplam 70'er bin lira manevi tazminat ödemesine hükmediyor.. 
İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Verilen hapis cezası ve tazminat davası olayın ciddiyetinin yeterince anlaşılmadığının bir göstergesi. Bu kanunlarımız karşısında insan hayatı yeterince değerli değil. Çünkü ceza davasında 2 kişi ölmüş, 5 yıl hapis veriliyor. Karar ödül gibi, alkolle ilgili trafik suçlarında ciddi cezalar var da...
 Ama insan öldüğünde bu cezalar yok. Yargı yolu , uzun ve zorlu bir süreç. Bunca zahmetin sonunda, trafik suçlularına verilen cezalar caydırıcılıktan uzak.  Bir an önce ceza kanununun elden geçirilerek suçlulara ağır ve caydırıcı cezaların verilmesi şart. Yoksa daha çok cinayet, trafik kazası, soygun, gasp vs. gibi olaylarla karşılaşırız.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.