Ülkemiz ilginçlikler ülkesi. Hemen her gün bir ilginç ama gerçek olay sahneleniyor. Son olay da bedelli askerlik konusu? Bilindiği gibi bedelli askerlik yasası yeni şekliyle yürürlüğe girdi. Girdi de yeni yasa kararları askerlik şubelerine bildirilmedi mi? Bildirilmede ki gazete ve televizyonlarda gördüğümüz ve okuduğumuz trajikomik olay yaşandı?

***

Yine bilindiği gibi bedelli askerlik yapacak olanlar bu askerlik görevlerini Burdur'da ifa ediyorlar. Haber şöyle:  Avrupa'da çalıştıkları ülkelerden vatani görevlerini döviz bedelli olarak yerine getirmek üzere Burdur'a gelen yaklaşık 200 kişi, yürürlüğe giren Döviz Bedelli Askerlik Yasası uyarınca askere alınmadı. Bu kişiler yeniden düzenlenen Döviz Bedelli Askerlik Yasası uyarınca, 21 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılması üzerine, üniforma giyemedi.

***

İlk olarak Burdur Askerlik Şubesi'ne gelerek işlemlerini başlatmak isteyen bu kişiler, askere alınmayacaklarını öğrenince Burdur'daki 58'inci Piyade Er Eğitim Alayı'na gitti. Burada da askere alınmayacaklarını öğrenen bu kişiler şehir merkezindeki fotoğraf stüdyolarına giderek, komando üniformasıyla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Burdur'dan ayrıldı.

***

Şimdi insanın aklına şu geliyor: Yeni yasa çıktı. Gazeteler ve televizyon haber bültenlerinde okundu? İyi güzel de bu haber metninin Türkiye hudutları içindeki askerlik şube başkanlıklarıyla yurt dışındaki konsolosluklara da gönderilmesi icap etmez miydi? Tabii ki ederdi ama icap etmemiş olacak ki, şubelere başvuran kişiler ?bize böyle bir emir ve yazı gelmedi' şeklinde bir cevap alınca bavullarını alıp Burdur'a gelmişler.

***

Bu kişilerin çoğu Avrupa'nın çeşitli kentlerinde çalışan işi gücü olan bizim vatandaşlarımız? Plan ve programlarını 21 gün eğitim görecek şekilde yapmışlar? Ve de kendilerine, 'Temel askerlik eğitimini yapmak üzere 2-4 Ocak arasında Burdur'daki askeri birliğe teslim olmalısınız' yazılı mektup gelmiş... Onlar da yatırdıkları paralar yanmasın diye kalkıp gelmişler?

***

Şimdi ise kendilerine; 'Gerek kalmadı evinize dönün' deniyor? Bir açıklama da yok.  Bu kişiler her ne kadar iş güç sahibi iseler de belli bir bütçeleri, gelir-gider harcamaları var?Gelip-gitme olarak bir sürü para harcadılar. Kurumlar arasındaki bağlantı ve ciddiyet o ülkenin içerde ve dışarıdaki aynasıdır?  Hele de bu kurumlar o ülkenin en güvenilir, ciddi kurumları olan askeri kurumlar olursa işin ciddiyeti daha bir önem kazanır? Ne olur yıllardır süregelen bu kopukluklara artık bir son verilsin? 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72