Bugün 29 Mayıs 2013. Güzel İstanbul’umuzun fethinin 560. yıldönümü… Bugünün Türk ve dünya tarihinde büyük önemi vardır. İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis (Constantinople) şehrini Sultan II. Mehmet Han'ın (Fatih Sultan Mehmet) komutanlığında fethetmesidir. 
Sonuçta; Osmanlılar İstanbul'u ele geçirdi, Bizans İmparatorluğu yıkıldı. II. Mehmet, Fatih (fetheden) ilan edildi. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmet, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmet olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.
Fethin Türk ve dünya tarihindeki önemi çok büyüktür… İstanbul fethedildikten sonra Orta Çağ kapanmış ve 1789 Fransız İhtilali'ne kadar sürecek olan Yeni Çağ başlamıştır. Daha önce de Milattan Önce ve sonra olmak üzere defalarca çeşitli devletler tarafından 29 defa fetih girişiminde bulunulduysa da başarısızlıkla sonuçlanmış ve İstanbulu kesin olarak fethetmek Fatih sultan Mehmet’e nasip olmuştur. 
Fethin dış sonuçlarını özetlemek gerekirse; Osmanlı Devleti’nin Asya ile Avrupa toprakları birleşmiş, böylece toprak bütünlüğü sağlanmıştır. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki su yolları Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Boğazların savunulması kolaylaşmış ve Osmanlı devleti tabii başkentine kavuşmuştur. Devlet Yükselme Devrine girmiştir. Avrupa’da merkeziyetçi devletlerin kurulmasına ortam hazırlamıştır. İstanbul’dan İtalya’ya giden Bizanslı bilginler burada Rönesans hareketlerinin başlatmasına neden olmuştur.
Fethin iç sonuçları ise; o zamana kadar sadece bir devlet olan Osmanlı, artık bir İmparatorluk haline gelmişti. Anadolu ve Balkanlar arasındaki geçişlerde bir engel olan Bizans yıkılmış, arada engel kalmamıştı. Birçok kere Osmanlı şehzadelerini ve Avrupa ülkelerini kışkırtan Bizans artık bunu yapamayacaktı.
Müslüman dünyasında Osmanlı Devleti daha saygın bir hale gelmişti. 
İleride bizi nasıl yazacaklar bakalım.  Bir tarih devrimi yapıyor Fatih. Bir çağı kapıyor, yenisini açıyor, Rönesans gibi. Bin küsurluk Roma yıkılıyor. 
İnşallah bu yazıları okuyan tarihçiler;  ki okumuşlardır; bunlardan gerekli dersi çıkarırlar. En güçlü dönemde bölünme, yıkılış ve tekrar diriliş... Bize en büyük kötülüğü yine biz yapıyoruz ne yazık ki. Çıkarcılar da bunu bildiğinden, kendilerini yormadan bizi birbirimize düşürüyor... Tarih; sorgulayıcı, şemalı, şekilli olursa çok zevkli geçer. Zaman tüneline girmeyi herkes beceremez tabii, o zaman hikayeci olur… 
İstanbul; 29 Mayıs 1453 tarihinden 23 Nisan 1920 tarihine kadar Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Bu nedenle Türk ve Dünya tarihini etkileyen bu önemli fethi, her yılın 29 Mayıs günü, aynı coşku ve sevinçle kutluyoruz. Dünyanın bu en güzel şehrini bizlere vatan eden Fatih Sultan Mehmet ve onun kahraman askerlerini sevgiyle anar, dualarımızı göndeririz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.