Vatandaş olarak hemen herkes belediyelerden birçok görev bekliyor. En ufak bir sorunda ?efendim belediye çalışmıyor' deniyor... İyi güzel de bizler vatandaş olarak çalışıyor muyuz?
Çevre; canlıların içinde yaşadığı bir ortam. Bu ortamı, hava, su, toprak, bitki, hayvan, sıcaklık, soğukluk gibi canlı ve cansız varlılar oluşturur.  Bundan dolayı çevreyi; ?canlıların yaşayıp gelişmesini sağlayan ve onları sürekli olarak etkileri altında bulunduran fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin bütünlüğüdür' şeklinde tanımlayabiliriz.
İnsanın da içinde bulunduğu tabiat canlı ve cansız varlıklarıyla birlikte bir düzen ve denge içinde yaratılmıştır. Bu düzen, yeryüzündeki canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için en ideali olup, herhangi bir eksiklik söz konusu değildir. Kâinatta var olan bu düzen ve dengeye ?ekolojik denge' diyoruz.
Günümüzün en önemli problemlerinden birisi, ekolojik dengenin bozulması ve bununla bağlantılı olarak çevre kirliliği sorunudur.  Günümüzde, dünyanın her tarafında erozyon, hava, su ve denizlerin kirlenmesi, bunların sonucu olarak ta kuraklık, asit yağmurları, iklim değişikliği gibi küresel çevre kirliliği görülmekte.
İnsana diğer canlılardan ayrı olarak düşünme yeteneğine sahiptir. İnsan bu sayede, diğer canlı ve cansız varlıkları idare eder ve onlardan yararlanır. Ancak, bu yararlanma, yaratana karşı şükretmeyi, sorumluluk duygusu içinde hareket etmeyi de beraberinde getirmekte.
Genel anlamda çevreyi, özelde ağaç ve yeşillikleri koruyup temiz tutmak, bunun için her türlü tedbiri alıp üzerimize düşeni yerine getirmek, hem insani hem de dini görevimiz. Zira çevreyi kirletmek, sadece çevreye karşı işlenmiş bir kötülük değil, aynı zamanda aynı ortamı paylaşan diğer canlı ve cansız varlıklara karşı da işlenmiş bir suçtur.
Örneğin; bahar mevsimi geldi. Şöyle bir Anadolu yakasında Bostancı'dan Pendik'e kadar uzanan sahil yolunun hafta sonlarındaki rezaleti bir görün? Sağdan soldan minibüs, kamyon, otomobil ile gelmiş çoluk çocuk bir sürü insan o güzelim ağaçların altında yiyor, içiyor, oynuyor ve de tüm pisliğini bırakıp gidiyor?
Kazara müdahale etsen, sinirlenip size sataşacak belki de canınızdan olacaksınız? Biz neden gelişemedik, hep geri kaldık? İşte bu vurdum duymazlık, cehalet ve görgüsüzlükten? Varsın bazıları, ?kalkınıyoruz, gelişiyoruz, Avrupa'da ilk 10'a giriyoruz masallarıyla halkı uyutsun? Görünen köy kılavuz istemiyor ki?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72