Toplumu içten içe kemiren şiddet olaylarının nedenleri de, önlemleri de biliniyor... Toplumsal ilişkilerimizde nedenlerini pek de umursamadığımız bir ?yabancılaşma süreci' yaşıyoruz. Toplumu oluşturan bireyler arasında, o kitaplarda sözü edilen, karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler maalesef yozlaşmış durumda. Zorla, yalnız çıkarlar gerektirdiği için bir arada yaşamaya razı olmuş insan yığınlarının sağlam yapılı bir aile ya da millet oluşturmaları beklenebilir mi? Biz, hepimiz, birbirimize yabancı olduk nedense! Toplumun her kesiminde boy gösteren şiddetin nedeni, yabancılaşmanın doğurduğu sevgisizlik ve saygısızlık zincirinde insani değerlerin giderek kaybolmasıdır...

Kültür değişimi uygulamasını doğru yönetemedik. Edebiyat, sinema ve televizyon üzerinden bireylere, ?önemli olan insanı insan yapan; değerler değil, güçtür; köşeyi dön de nasıl dönersen dön, dedik. Topluma mafya kültürünü egemen kıldık. Toplumun yapısını kemiren asalak değerler ürettik. Gençlerimiz, başarıyı güç ve şiddetle özdeşleştiren değerleri benimserken, pek çoğumuz, bu durumdan rahatsızlık duymadı. Sanal ortamlarda yaratılan ve bizim masallarımızın örgüsü ile bağdaşmayan acımasız kahramanların başarıları alkışlanırken, bu canavarların bir gün aramızda boy gösterebileceklerini hiç aklımıza getirmek istemedik.

Zirvedekiler pastadan en büyük dilimi götürdükleri için, dağın eteklerindeki talanla pek fazla ilgilenmediler. Yasal olsun, olmasın, ?köşe dönmek' marifet sayıldı. Rahmetli cumhurbaşkanımız Özal, ?Benim memurum işini bilir' derken bugünlerin temellerini atmıştı? Bu umursamazlık, toplumda gücün, şiddetin egemen olmasına ortam hazırladı. Hukukun üstünlüğü toplumsal değerler giderek zarara uğradı. Kimsenin hukuka, adalete güveni kalmadı? Peki, eskiye oranla toplumu giderek daha güçlü bir şekilde etkileyen, yönlendiren şey nedir? Elbette giderek güçlenen ve çeşitlenen iletişim ve ulaşım araçları ile medya?

Bugün Türkiye'de mafya kültürü hakim. Aileler çocuklarını şiddete teşvik ediyor, PKK gösterilerinde çocuklar kullanılıyor. Suçluya vatandaş karar veriyor ve de cezasını da kendisi veriyor. Kimse de müdahale etmiyor. Edemez de. Çünkü vatandaşın güveni kaybolmuş. Bir toplumda idare edenlere, yasalara güven azalmışsa, o toplumun geleceği karanlıktır. Ne kadar ekonomik, kültürel alanda gelişme gösterse de?. Şimdi Türkiye, okullarda giderek artan şiddet olaylarına duyarlılık gösterip önlem almalı ki, Amerika'nın düştüğü hataya düşmeyelim. Şiddet, toplumu içten içe çökerten rüşvet ve yolsuzlukların kaynağıdır.

1980'ler sonrasında değer yargılarının değişmiş olduğu, 1990'larda topluma egemen olan mafya kültürünün gençleri olumsuz etkilediği, 12 Eylül öncesi olaylarının etkisiyle fikirden, ideolojiden, idealizmden uzaklaştırılan, boş vermiş bir maddeciliğin ve tüketimin içine itilen yeni kuşakların ağır bir bedel ödüyor olmaları, göz ardı edilmemesi gereken bir değerlendirme olabilir. 1980'lerden bu yana tüm dünyada artış gösteren şiddet ve terör konusunda bilinçli, kapsamlı araştırma ve hazırlık yaptığımız söylenemez. Son zamanlarda, okullar ve diğer alanlardaki şiddet olaylarının ardından eğitimcilerin ve bilim adamlarının yaptıkları, ?şu yapılmalı, bu yapılmalı' şeklindeki açıklamalarından anlaşılıyor ki, şiddet ve terör konusu, toplumu yöneten ve yönlendirenler tarafından gereken düzeyde ele alınmamış, Türkiye özelinde önlemler üretilmemiş. Çocuğa matematiği, fiziği öğrendiği gibi dünyayı da öğretmek gerekiyor. Çocuğun o silahı nereden bulduğu araştırılmalı... Kimlik zafiyetinden doğan aksaklıklar polisiye önlemlerle giderilemez. Medyanın, özellikle de televizyon programlarının toplum üzerindeki etkileri sanıldığından çok büyüktür. Özel televizyonlar üzerinde yaptırım olması gerekir.... Yoksa bugünleri de ararız...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.