Nüfusumuz yaşlanıyor. Bir taraftan çocuk sayısını çoğaltarak nüfusu gençleştirme çabasındayız. Bir kısım kaliteli genç beyinler ise yurt dışına gidiyor ve dönmek de istemiyor. Peki, mevcut genç nüfusumuz gelecekten ne bekliyor?
Gençler, gelecekten ilk sırada ne para ne işte başarı değil, mutlu bir evlilik bekliyor. Yapılan araştırmalar sonucuna göre kızların yüzde 65'inin erkeklerin de yüzde 59'nun ilk sıradaki beklentisini ?mutlu evlilik' oluşturuyor.
Kızlar gelecekten; mutlu bir evlilik, yüksek eğitim, işte başarı, iyi dostlara sahip olmak, kültürlü ve bilgili olmayı isterken, erkekler de mutlu evlilik, işte başarı, yüksek eğitim, iyi dostlara sahip olma, çok para sahibi olmayı istiyor. Araştırma günümüz gençliğinin kendisiyle barışık, yaşadığı hayattan çok da şikayetçi olmadığını ortaya koyuyor.
Gençlerin yüzde 79'u ailelerinin kendileriyle az ya da gurur duyduklarına inanıyor. Gençler pek şanslı olduklarını ise düşünmüyor. Kızlar kendilerini neşeli, sıcak, hareketli, heyecanlı, titiz, uysal, meraklı olarak değerlendiriyor, erkekler ise cesur ve hırslı. Erkeklerin yüzde 70'i kendilerini cesur, yüzde 60'ı hırslı olarak tanımlıyor.
Ne var ki gençler zor bir geleceğin kendilerini beklediğini düşünüyor.  Gençlerin yüzde 78'nin en büyük endişesini ise ?sevdiklerini kaybetmek, sevdiklerinin ölmesi' oluşturuyor. İkinci endişeleri sağlık problemi yaşamak, üçüncü ise ?kötü ve mutsuz' evlilik yapmak.
Gençleri en çok mutlu eden şey ise ?huzurlu bir aile yaşantısı.' Gelecek kaygısıyla genç olmak nasıl olursa ve gelecekten ne beklenebilirse... Toz pembe hayaller yok artık. Hayallere sınır çekilen bir ülke durumunda memleketimiz.
Belirli bir grup gençlik ise gelecekten hiçbir şey beklemiyor. Daha doğrusu bekleyemiyor. Konuya hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç hiç iç açıcı olmuyor. Ekonomi mi? Malum!... Çevre? Her geçen gün daha fazla kirleniyor. İş imkanları? Üniversite mezunları aylarca iş arıyor. Bu durumda gençlik gelecekten ne beklesin?  
Gençlerin çoğunda ortak kanaat, herkes için güzel bir gelecek. Yaşam koşullarının, eğitimin iyileşmesini istiyorlar. İşle ilgili beklentileri var. Artık üniversite kazanmak veya bitirmek de geleceği garanti altına almıyor. Pek çok üniversite mezununun işsiz gezmesi gelecek konusunda gençleri karamsarlığa sokuyor.
Ortak kanı; gelecek konusunda endişe taşımak istemiyor gençler.  Üniversiteyi bitirdikten sonra İş bulma imkanlarının daha çok olması. İyi bir iş, iyi bir yaşam, ailelerine katkıda bulunabilmek. Kısaca, ekonomik yönden rahat etmek istiyorlar. Dolayısıyla bunlar gerçekleşirse gençler hayata karşı daha güvenli olacaklarına inanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72