Nitelikli iş gücünün giderek daha fazla işsiz kaldığı bir süreçteyiz. Eğitimli gençler arasındaki işsizlik oranının da çok büyük boyutlara ulaştığı görülmekte. İşsizler ordusunun her geçen gün artmasına neden olan yalnızca kriz değil. Çalışma çağına gelen nüfus her geçen gün sürekli artmakta. Türkiye'de genç nüfus önemli sorunlarla karşı karşıya.
Eğitimsizlik, yoksulluk, sosyal dışlanma bunların bazıları. Bunlar kişisel donanım ve motivasyon eksikliği ile açıklanamayacak kadar boyutlu sorunlar. Ayrıca bunların sadece istihdam olanağı elde etmekle aşılamayacak sorunlar olduğunu söyleyebiliriz. Genç yoksulluğu, kuşaktan kuşağa geçen yoksulluk ve çalışan genç yoksulluğu, kayıt dışı çalışan, ağır iş koşulları yine istihdamın tek başına gençlerin ekonomik sorunlarını dahi çözmekte yeterli olamayacağını gösterecek kadar önemli ve yaygın olgular.
Diğer yandan ev içi ve dışı yaşam alanlarının kısıtlı olması; farklı kültür ve kimlik arayışlarının toplumda hoş görülmemesi, gençlerin okul dışı zamanlarını değerlendirebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri, aile ve okul dışında sosyalleşebilecekleri gençlik merkezi gibi onlar için yaratılmış alanların çok kısıtlı olması gibi sorunlardan söz edilebilir.
2002 yılından günümüze devam eden yüksek büyümeye rağmen büyüme oranında istihdam olanağı sağlanamadığı görülmüştür. Bu nedenle işsizliğin azalmaması ve istihdamın nasıl yaratılacağı konusunda çözümler paketi oluşturulmalıdır. Ülkemiz, ekonomik potansiyeli yüksek olan, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülke. Meslek liselerinin öneminin yeterince kavranamaması sonucu genç nüfusun dinamik yapısından yeterince faydalanılamamakta. Hiçbir hükümet işsizlik sorununa kalıcı bir çözüm getirmeyi başaramadı maalesef.
Ücretli çalışanın toplam istihdam içindeki payı oldukça düşük. Ücretler ise gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük. İşsizlik oranı 2001 krizinden sonra önemli bir sıçrama yapmış ve yüzde 10 civarlarında kronikleşmiş durumda. Aslında yüzde 10'luk bu oran sadece kayıtlı işsizlik rakamlarını içermekte. Bir de kayıt dışı işsizleri sayarsak?
Tarım sektöründeki işsizlik de dikkate alındığı takdirde sorunun çok ciddi boyutlarda olduğu görülecektir. Ülkemizin genç nüfusa sahip olması iyi değerlendirilmelidir, bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapılmalıdır, tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir, AR-GE'ye önem verilmelidir, istihdamı yaratan yatırımların önündeki girdi maliyetlerinin kısılması yoluna gidilmelidir?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.