Günümüz yazılı basınında önemli bir yer tutan gazeteler ve okur arasında  çok yakın bir ilişki vardır. Bu nedenle gazeteci bu ilişkinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmek zorundadır. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır. Gazeteci bir tüccar mantığı içinde veya krala sürekli yalakalar yapan saray soytarısı konumunda olamaz.

Gazeteci ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir. Maalesef, günümüzde  ulusal veya yerel medyaya  baktığımızda; haber kaygısının yerini ticari kaygıların ve yalakalık iğrençliğinin aldığını görüyoruz. Örneğin haber başlıklarında, köşe yazılarında müthiş bir kendini pazarlama ve  bir yerlere yamama ahlaksızlığı görülmekte. Tabii müstesna olan, yani işini dürüst ve ilkeli yapan yerel ve ulusal basın yok mudur? Tabii ki vardır.

Gazeteci; mesleğini  yalakalıkla ve propagandacılıkla karıştırmaz, kirletmez. Her türlü baskıyı ret eder. Günümüzde gazetecilikle alakası olmayan kişiler, kafa kol ilişkisi içinde mesleğin içinde cirit atıyorlar. Özellikle yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde meslekleriyle ilgisi olmayan kişiler yerel yönetimlere talip oluyor. Çünkü yerel ve ulusal basına bu kimlikle yaklaşıp ekonomik menfaat sağlamayı düşünme mantığıyla hareket  ediyorlar.

Bir insan ya gazetecidir ya doktordur, ya da iş adamıdır. Her iki veye üç sıfatla hareket edemez.  Tabii olarak burada en büyük suç gazete sahiplerinin ve genel yayın yönetmenlerinindir. Ahlaki olarak buna müsaade edilmemesi gerekir. Gazetedeki habere  veya köşe yazısına bakıyorsunuz, haber değeri taşımayan  bir konu hemen manşete ve köşelere çekilmiş. Devamında ne yalakalıklar...  Gerçek gazeteci, haberi haber formatı içinde yazar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.