Günümüz yazılı basınında önemli bir yer tutan gazeteler ve okur arasında çok yakın bir ilişki var. Bu nedenle gazeteci bu ilişkinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmek zorundadır. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır.

Gazeteci, tüccar mantığı veya krala sürekli yalakalık yapan saray soytarısı konumunda olamaz. Gazeteci ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir. Maalesef, günümüz medyasına baktığımızda; haber kaygısının yerini ticari kaygıların ve yalakalığın aldığını görüyoruz.

Örneğin haber başlıklarında, köşe yazılarında müthiş bir kendini pazarlama ve bir yerlere yamama ahlaksızlığı görülmekte. Tabii müstesna olan, yani işini dürüst ve ilkeli yapan yerel ve ulusal basın yok mudur? Tabii ki var.

Gazeteci; mesleğini yalakalıkla ve propagandacılıkla karıştırmaz, kirletmez. Her türlü baskıyı ret eder. Oysa gazetecilikle alakası olmayan kişiler, kafa kol ilişkisi içinde mesleğin içinde cirit atıyor. Hele, hele de seçimler yaklaşınca...

Bir insan; ya gazetecidir ya doktor, ya da iş adamı. Her iki veya üç sıfatla hareket edemez.  Tabii olarak burada en büyük suç gazete sahiplerinin ve genel yayın yönetmenlerinin. Ahlaki olarak buna müsaade edilmemesi gerekir.

Gazetedeki habere veya köşe yazısına bakıyorsunuz, haber değeri taşımayan bir konu hemen manşete ve köşelere çekilmiş. Devamında ne yalakalıklar, ne yalakalıklar...

Gerçek gazeteci, haberi haber formatı içinde yazar. Medya bu tutumunu sürdürdüğü sürece, demokrasiye katkısı olmayacak ve tabandaki kitlenin de güvenini kaybedecektir.

Gazeteci sıfatıyla, hele bir de sarı basın kartı varsa çalışan arkadaşlar plazalarda, bilgisayarlar başında, akşamları da barlarda her türlü teknolojik imkanlarla vakit geçiriyor. Bundan yıllar önce, ?acaba bu ay kaç kişi işten atılacak' korkusu filan da yoktu?

Yoktu, çünkü eskiden gazetelerde gazeteci elemanlar, gazetenin başında da gazeteci patron ve müdürler bulunuyordu. Kısacası personel birbirinin dilinden nlıyordu?

Gazeteler de başkaydı, gazeteciler de... Teknik olarak çok iyiyi bulduk ama insan olarak, daha doğrusu ?gazeteci' olarak çok kişiyi kaybettik.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72