Yarın 10 Ocak? Çalışan Gazeteciler Bayramı veya Günü? Bu özel gün, gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 1961 yılında kabulü ile kutlanmaya başlanmıştı. 51 yıl önce önemli haklara kavuşan gazeteciler, aradan geçen bunca zamana karşın bugün de ciddi sıkıntılar içinde mesleklerinin gereğini layıkıyla yerine getirmeye çalışmakta.
Gazetecilerin yorum ve görüşleri tüm özel ve kamu kurum çalışanlarına yön vermekte, önemli yararlar sağlamakta. 51 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının hiç de iyi olmadığını görüyoruz?
Halkın sorunlarını dile getiren ve bunların çözüme kavuşturulması noktasında takipçisi olan basın mensuplarının, çok daha iyi şartlarda görev yapması herkesin ortak temennisi.
Gazeteciler Günü dolayısıyla medya çalışanlarının diğer sorunlarına da değinilmeli. En başta, basında işsizlik çok fazla. Çalışanların ücret, maaş dengesizliği ileri safhada. İletişim mezunları, eğitimli gazeteciler yeterince tercih edilmiyor. Çoğu gazete emekçilerinin eğitim seviyeleri düşük? Kriterler net değil. İş güvencesi çok sınırlı.
Gazetecilik mesleği, halkın haber alma hakkının hayata geçirildiği bir meslek olarak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacını taşıyan bir kamu hizmetidir.  Bu mesleğin yürütücüleri olan gazeteciler de, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve siyasal zorluklara rağmen haber üretmekte ve vatandaşların bilgiye ulaşmasını sağlamakta.
Bugün, basın emekçilerinin kazanılmış hakları ellerinden alınmıştır. Yıpranma hakkı kaldırılmıştır. Bugün sigortasız ve güvencesiz çalışan gazeteciler büyük zorluklar içinde mesleklerini yapmaya çalışmakta?
Gazeteciler, gerek halkın bilgi edinme özgürlüğünü yasal sınırlar içinde sonuna kadar sunan, gerekse halkın talep ve beklentilerini de dile getirerek önemli bir kamu görevini de yerine getirmekte. Ekonomik ve sosyal sorunları cesaretle irdeleyen, basın meslek ilkelerine uyarak görev yapan basın emekçileri her türlü takdiri hak etmekte.
Sözün özü; yazılı ve görsel medya, en önemli bilgilendirme ve aydınlatma, iletişim aracı. Bu nedenle tüm yazılı ve görsel medya çalışanlarının,  10 Ocak Gazeteciler Günü ve Bayramı'nı kutlar, sorunlarının çözüldüğü, huzurlu,  nice bayramlar dilerim.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.