Emlak komisyoncularının en büyük problemlerinden biri, müşterisinin sözleşme yapmadan hizmet alma isteğidir. Sözleşme imzalamak istemeyen müşteriyi kaçırmak istemeyen emlak komisyoncusu da mecburen, çaresizce bu durumu kabul etmek zorunda kalır. Bir emlak ofisi ile çalışırken sözleşme imzalamak istemeyen müşterinin ilk nedeni, mülkünü  daha çok emlak ofisine vererek daha hızlı satabileceğini  düşünmesidir. Ama bu yanlış hatalı bir düşüncedir.

İkinci neden ise iş kolu konusunda ki bilgisizliğinden, emlak komisyoncularına ve işlerine gereken saygıyı göstermemesinden ve iş ahlakına uyup uyamayacağı konusunda kendisine olan güvensizliğinizden başka bir şey değildir. Bilinçli bir mal sahibi, emlak komisyoncusuna mülkünün işlem yetkisini verdiğinde gözünün arkada kalmaması için mutlaka sözleşmeli çalışmalıdır. Emlak komisyoncusunun bağlı olduğu oda tarafından hazırlanmış sözleşmeler zaten mevcuttur.

Taraflar kendi çıkarlarını korumak adına sözleşme maddelerine ekleme, çıkarma yapabilir ve bu maddeleri ortak olarak belirleyebilirler. Sözleşme imzalandığında, sözleşme de belirtilen gün kadar ilgili mülkün üzerinde işlem yetkisi sadece ilgili emlak ofisine aittir. Diğer emlak ofisleri ile ortak çalışmak veya çalışmamak tamamen kendi insiyatifine haiz bir durumdur.

Günümüzdeki emlak ofisleri teknolojinin nimetlerinden fazlası ile faydalanmaktadırlar. Hemen hemen her ofisin kendine ait bir internet sitesinin yanında üye olduğu birçok emlak portalı da mevcuttur. Profesyonel çalışan bir emlak komisyoncusu sözleşmenizde belirtilen tarih içinde mülkünüzle ilgili yapılabilecek tüm reklam, ve duyuru işlemlerini zaten yapmaktadır.

Sözleşmede belirtilen ve mülk sahibi tarafından uyulması gereken en önemli maddelerden biri; Sözleşmenin geçerliliği süresince mal sahibi, mülkle ilgili yetkileri başka emlak ofislerine veremez ve direkt olarak satış/kiralama yapamaz. Böyle bir madde mülkünüz için emlak ofisinin yaptığı reklam, iletişim ve ulaşım giderleri için bir teminattır.

Bu süre içinde emlak komisyoncusu mülkü satamaz ise, mülk sahibinden hiçbir hak talep etmez ve yaptığı masrafı kendi karşılar. "Üzerinde çalışılan her mülk işlemi, emek, zaman, para harcamak demektir ve her emeğin bir karşılığı mutlaka olmalıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.