Son günlerde milletvekili emekli maaşlarına yapılan ve yüzde yüzü aşan zam epeyce tepki gördü. Haklı olarak vatandaşlar, asgari ücretin 700 TL olamadığı, emekli maaşının da 700-1000 TL arasında olmasından dolayı çekilen sıkıntı ortada iken emekli milletvekillerine yapılması istenen bu aşırı zamma tepki gösterdi?

***

Maalesef sosyal yaşantıda adalet henüz gerçekleşmedi? Bir tarafta aşırı ücret alanlar, diğer tarafta da aldıkları üç kuruş parayla geçin(meme)mek zorunda olanlar? Milletvekili deyince, Mecliste milleti temsil eden, tahsilli, geniş bir dünya görüşü olan, yurt içi ve yurt dışı meseleleri yakından takip eden, konuşmasını, oturmasını, kalkmasını bilebilen kişi akla gelir.

***

Milletvekilliği bir meslek dalı olarak algılanabilir mi? Hayır? Çünkü herhangi bir uzmanlık gerektirmediği ve üstelik hemen herkesin yapabildiği de göz önüne alınırsa, değil? Ama, özellikle ülkemizde, her nedense  o koltuklara kapağı atan sayın milletvekilleri, kendini yaşam boyu ayrıcalığın içine atmaya çalışıyor...

***

Bu kesinlikle yanlış? Çünkü olmamalı. Bu tür ayrımlar milletin vekilini toplumdan koparır? Milletin vekili toplumdan kopmamalı? Tabii ki farklılığı olacak. Ama bu farklılık, bu farkı hak edenlere verilmeli? Yani mecliste kavga eden, kürsüde birbirlerine en ağır hakaretleri eden, işi yumruklaşmaya kadar götüren vekillere değil? Utançla ve esefle izliyoruz?

***

Neden asgari ücret gibi, kişinin geçinmesiyle alakası olmayan komik bir ücreti belirlemek, emekliye sözde intibak adıyla yapılacak, ama 2013 yılında ödenmeye başlanması düşünülen komik zamlar için bile komisyonlar kurulup günlerce tartışılırken? Neden milletvekilinin zammı hemen onaylanıyor. Ve de ilginç olan bir diğer konu da milletvekilleri kendi ücretlerini kendileri belirliyor! Oysa hiçbir kurum çalışanı ücretini kendi belirleyemiyor?                                    

***

Meclisimiz, hukukçu ağırlıklı milletvekillerinden oluşuyor. 550 sandalyeli Meclisin, yaklaşık 5'te 1'i hukukçu. 24. Dönem'de 107 hukukçu kökenli milletvekili yer alıyor. Meclise en fazla hukukçu kökenli milletvekili gönderen il 12 milletvekiliyle İstanbul oldu, bunu 7 milletvekiliyle Bursa izledi. Mecliste 71 mühendis, 37 doktor ve 10 gazeteci milletvekili yer aldı. Ayrıca, yeni Meclise farklı mesleklere sahip milletvekilleri de seçildi. Mecliste, ev hanımından yazara, çiftçiden ilahiyatçıya kadar geniş bir yelpazede meslek grubu temsil ediliyor.

***

Milletvekillerinin bazıları; öğretim üyesi, mimar, siyaset bilimci, ekonomist, iş adamı, eğitimci, mali müşavir, halkla ilişkiler uzmanı, turizmci, eczacı, öğretmen, tüccar, bilgisayar programcısı, veteriner, sosyolog, müteahhit, ev hanımı, sanayici, yazar, diş hekimi, sporcu, müzisyen, yapımcı, esnaf, ilahiyatçı, kimyager, çiftçi, bankacılık kökenli. Yani özetlersek, hep tokları seçmişiz, vatandaşın halinden anlamamaları normal?

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72