Gelişmiş tüm ülkeler gelişme sırasında bir yöntem uygular. Hem zaten ülkeler biraz incelendiğinde gelişmenin ve kalkınmanın başka bir yolu da yoktur. O da aslında ülkeler için bilinmedik bir şey değildir. Peki nedir bu yol? Bu yol üretimdir. Bunun haricinde başka bir yol yoktur. Dünyadaki gelişmiş, sanayileşmiş ülkelere baktığımızda manzara hemen hemen aynıdır.

Bakın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğu tarımını, sanayisini, bankacılığını geliştiriyor. Kendilerinden güçlü yabancılar gelip de, kendi pazarını yok etmesin diye de, güçlü yabancıyı kota ve gümrük duvarıyla engelliyor.

Ve de böylece ülke içindeki birikimin dışarıya akmasını önlüyor. Gelişmiş tüm ülkelerde durum aynı. Ne var ki sömürgelere baktığınızda çok daha farklı manzaralar görüyorsunuz.

Oralarda üretim neredeyse sıfır. Ülke içindeki tüm piyasalar, yabancı ülkelerin ürünleriyle dolu. Bizde de durum böyle. Yabancı ürünlere olan düşkünlük had safhada.

Sanayi çalışamaz durumda. Fabrikaların, küçük işletmelerin çoğu kapanmış. Yüzlerce işçi aç ve açıkta! Tüm ürünler yurt dışından geliyor. Son olarak bu ürünlere ?et' de katıldı çok şükür! Bankaların çoğu yabancılarda!

Tabii ki yabancı sermayenin yurt ekonomisine girmesi gerekir. Ama bu yabancı şirketler sadece karlarını değil, vergilerini bile ülkelerine götürdüklerinden ülkemiz zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Bu durumda da ülkemizde eğitime, adalete, belediyelerin alt yapılarına bile para bulunamıyor. Sonra da AB ve ABD'den alınan borç para ile işler döndürülmeye çalışılıyor.

Genç nüfus oranı fazla olan Türkiye'de hızlı kentleşmeye bağlı olarak kırsal nüfus oranı azalmakta, tarım topraklarının miras yoluyla parçalanıp küçülmesi, makineli tarımın yaygınlaşması ve ileri tarım tekniklerinin uygulanmaya başlaması nedeniyle, artan nüfusun gereksinimini karşılayacak ölçüde tarımda verim artışları olmuştur.

Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu; dünyaya daha fazla açılmış, daha dinamik ve üretken bir ivme almış bulunmakta. Yeter ki mevcut kaynaklar iyi kullanılabilsin.

Bu da genel anlamda; iyimserlik havasının devam ettirilmesine, güçlü ve istikrarlı hükümetlerin gücünü ve istikrarını ortaya koymasına ve ülke vatandaşlarının da çalışkanlığı ile üretkenliğine bağlıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.