Ülkemizin belli başlı sorunlarından olan eğitim sorunu özellikle üniversite giriş sınavlarında iyice göz önüne çıkıyor. Çıkıyor da eksikler tamamlanıyor mu? Ne gezer? Birtakım çok bilenlerin ortaya attığı dahiyane fikirlerle eğitime yapılan sözde katkılar?

Yine üniversite sınavları yaklaşıyor, sınavlar yapılacak, sonrasında yine yanlışlıklar, yine hatalar? Bu arada yeni kararlar alındı. Son örnek YÖK'ün aldığı veya alacağı kararlar? Bunlar ne mi? Ülkenin geleceği olan çocuklar için alınan kararlara bakın?

Çocuklar liseye girerken sınav? Lise 1 bitince sınav? Liseyi bitirmek için sınav? Üniversite için sınav? Son olarak katsayı da kaldırıldı! Yeni sistemin bir isim ve biçim değişikliğinden ibaret olduğunu söylemek daha doğru olacak.

Eski sistemin zaaflarını nispeten giderecek, ama yeni zaafları da beraberinde getirecek. Kısaca ÖSS'nin yeni bir versiyonu olarak algılayabiliriz. Ancak bir konuda haksızlık yapmamamız gerekir. Eğitim sisteminizin köklü sorunlarını yeni bir sınav kurgusuyla gideremezsiniz.

Yeni sisteme taşıdığı misyon ölçüsünde değer yüklememiz gerekir. YGS ve LYS'nin bu bağlamda yegane amacı öğrencileri bilgi ve başarıları ölçüsünde bir sıraya tabi tutmak. Yeni sistemi önceki sistemden farklı kılan en önemli ayrıcalığı da bu olacak.

Ayrıca mühendislik, tıp, hukuk okumak istiyorsan 4 tane daha sınava gireceksin? Bitmedi? Yabancı dil öğrenip öğrenmediğini kanıtlamak için de sınava? Aslında bu sınavlar yetersiz? Özel şirketler, fabrikalar, büfeler de sınav açmalı! Ölürken de sınava girilsin? Kazanan Zincirlikuyu veya Karacaahmet'e?

Madem ki sınav diyorsunuz, memleketi yöneten milletvekillerini Anadolu Lisesi sınavlarına sokun? Kaçı kazanır dersiniz? Gazetelerin köşe yazarları, spor programı yorumcularını sınava sokun? Kaçı kazanır dersiniz? Yüzlerce genç, üniversite bitimi iş arıyor.

Bizdeki gibi, ?Aman, oğlum mühendis olsun, doktor olsun, ille de bir üniversite okusun' demiyor? Sınav sayısı artacak da ne olacak? Dershaneleri zengin edeceksin o kadar?

Bir an önce eğitim sisteminin revize edilmesi ve her yıl binlerce öğrencinin maddi-manevi işkenceden kurtarılması gerek ve yeter şart? Çünkü eğitim sistemimiz yap-boz oyununa döndü!!!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72