Hemen her TV kanalında sabah veya gündüz programlarında çeşitli branşlarda uzman doktorlar bilgi veriyor. İyi güzel de aynı hastalık üzerinde yapılan yorum ve tedavi şekilleri insanda şüphe uyandırıyor? Bir de dikkat edilirse nerede işsiz kalmış veya bir yerlerle anlaşmalı olanlar varsa TV kanallarına kapağı atmış.

***

Türkiye günlerdir profesörlerin kolesterol atışmasını konuşuyor. Kolesterol haplarının kötü kolesterolü düşürmekte başarılı olduğu, ancak kalp hastalığı riskini azaltmakta hiç de beklenen olumlu etkiyi göstermediğine yönelik iddialar, uzmanları karşı karşıya getirdi. Türkiye'de bu hapı her gün kullanan yüz binlerce kişi ise ne yapacağını şaşırmış durumda?

***

Akıllarınca gündem yaratıyorlar? Böyle bilgi verilmez. Üstelik de hastalık konusunda? Diğer taraftan ülkemizin insanının ¾'ünün cahil olduğu da düşünülürse bu bilgilerin o dinleyenleri ne derece etkilediği de aşikar. Son günlerde de bir kolesterol tartışması başladı. Kolesterol ilaçları alınsın mı? Alınmasın mı?

***

Edinilen bilgilere göre; ülkemizde 2010 yılında, tüm kalp damar hastalıkları ilaçlarına 1.8 milyar dolar harcanırken, bu miktarın 394 milyon 500 bin TL?sini yani yüzde 4.5'ini kolesterol ilaçları oluşturdu. 394 milyon 500 bin TL'lik miktar, Türkiye'de 4 ayrı etken maddenin oluşturduğu 30 ayrı kolesterol ilacı için geçerli.

***

Tarihin en çok satan ilaçları arasında yer olan ?kolesterol ilaçları' ile ilgili tartışma dallanıp budaklandı.  Türkiye'de, ?gerekli mi, gereksiz mi?' sorusu ekseninde tıp dünyasını ikiye bölen ?kolesterol' tartışması 3 yıl önce ABD'de de patlak vermişti. Türkiye'de bu hapı her gün kullanan yüz binlerce kişi ise ne yapacağını şaşırmış durumda...

***

Ama endişelenmeyin bu ikilemi yaşayan tek ülke biz değiliz. Kolesterol ilaçlarının tüm insanlar tarafından kullanılmasına karşı mücadele veren tıp uzmanlarının bir araya gelerek kurdukları bir de dernek var. Televizyonlarda kolesterol ilaçlarıyla ilgili yorum yapan bu işin uzmanı doktorlar iki gruba ayrılmış durumda.

***

Bir kısmı ?kolesterol ilaçları yararsız', diğerleri de ?hayır gerekli hastalar mutlaka almalı' diyor? Bu tartışmaların odak noktasında da kardiyoloji derneği başkanı, ülkenin en tanınmış kardiyologları var. Hem de profesörlük mertebesine erişmiş saygın kişiler? Peki ülkemizde binlerce, hatta milyonlarca kolesterol hastası varken ve bu kişiler bu saygın hocalardan bilgi edinmek isterken  bu durumda kime inansınlar?

***

Bilinen bir gerçek ise, ne ilacı olursa olsun devamlı alınan ilaçların yan etkisi olduğu? Devamlı aspirin bile alsanız mide kanaması geçiriyorsunuz? Nedense bu ülkenin öyle ?çok bilen'i var ki. Ama her konuda. Deprem uzmanı, ekonomi uzmanı, hastalık uzmanı, yönetici uzmanı, spor uzmanı? Bu uzmanlar fırsat geldiğinde çıkıyorlar TV'lere?

***

Başlıyorlar ahkam kesmeye? Tabii karşılığında da hatırı sayılır para alıyorlar muhakkak ki. Yoksa kimse oralara çıkıp da bilgisini! vatandaşa satmaz? Hele ki bazı kanalların abone uzman yorumcuları var her konuda? Sonuçta ne oluyor: Zaten bilgisiz ve her söylenene inanan, araştırma yapmaz bir insan olan vatandaşımız çelişkiler içinde ömrünü tüketiyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72