Gazeteciler, dünyadaki bütün meslektaşları gibi 'Sarı Basın Kartı' taşır. Türkiye'de bu kartı doğrudan Başbakanlığa bağlı Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü verir.

***

10 yıl öncesine kadar trene, vapura, otobüse bedava biner, uçaktan ve devlete ait otellerden yüzde 50 indirim alır, telefon görüşmelerimizi yarı yarıya ucuz yapardık. Müzelere, maçlara bedava girerdik.

***

Uzunca bir süredir; otobüse bedava binme ve devlet müzelerine ücretsiz girme avantajları dışında bu ?ayrıcalıklar'ın tamamı kaldırıldı. Basın kartının gazetecilere tanıdığı ?ayrıcalıklar' kaldırılırken, ?kimlik kartı' olma özelliği de buharlaştı. Çünkü Sarı Basın Kartları kimlik olarak kabul edilmiyor! Üstelik, İçişleri Bakanlığı'nın ?Sarı Basın Kartları kimlik olarak kabul edilecektir' genelgesine rağmen!

***

Geçenlerde gittiğim Ziraat Bankası ve başka bankalar Sürekli Basın Kartımı kimlik olarak kabul etmedi. Eğer bu kartlar bir kamu bankasında bile ?kimlik' yerine geçmeyecekse, neden üzerine ?Başbakanlık' diye yazıp, bu saygın makamın ismine gölge düşürüyorsunuz? Daha da önemlisi; bu ?trajikomedi'ye ne zaman son vermeyi düşünüyorsunuz?

***

Çünkü, Sarı Basın Kartları ?Plastik Karttan' öte hiçbir işi yaramaz hale geldi! Üzerinde ?Başbakanlık' ibaresinin yazılı olduğu Sarı Basın Kartları; bankalarda, vergi dairesinde, Jandarma nizamiyesinde, sağlık sektöründe geçerli değil. Sarı Basın Kartınızı gösterdiğinizde Nüfus Cüzdanınızı istiyorlar. Halbuki Nüfus Cüzdanında yer alan T. C. Kimlik Numarası dahil tüm bilgiler Sarı Basın Kartında yer almakta ve üstelik bu kartı Başbakanlık veriyor... İş icraata gelince her nedense Sarı Basın Kartları yerine nüfus cüzdanları isteniyor.

***

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile birlikte masaya oturmuş ve Sarı Basın Kartı sahibi gazetecilere bazı kolaylıklar ile avantajların sağlanması görüşülmüş. Daha sonra bu konu ile ilgili evlere şenlik bakın nasıl bir karar çıkmış!!!

***

- Sarı Basın Kartı sahipleri bundan böyle giyim, ev ve büro mobilyalarına kadar çeşitli alanlarda indirim hizmetleri verilecek...

Bu avantajın Sarı Basın Kartı sahiplerine uygulanması Türkiye'de farklı bir avantaj değil ki. Bu indirimler banka kredi kartı sahiplerine de uygulanıyor. Hatta Turkcell ve diğer cep telefonu operatörleri de aynı indirim avantajlarını abonelerine uyguluyor.

***

Başbakanlık ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu bu indirimle Sarı Basın Kartı sahiplerini kandırmaya mı çalışıyor? Yoksa göz mü boyuyor? Sarı Basın Kartı sahiplerinin bir özelliği olması gerekir. Eğer bu özellik sağlanmıyorsa sarı basın kartının bir plastik karttan öte hiçbir avantajı olmayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72