Dere ıslahı insan ıslahı

Büyükşehir, radikal bir kararla İstanbul'un eksik kalan dere ıslah çalışmalarını yeniden başlatıyor. Bu maksatla geçen hafta sonu Çekmeköy'de Kadir Topbaş, düğmeye bizzat bastı. Bilindiği gibi her yağmurda; İstanbul dahil Türkiye'nin her tarafında seller oluşuyor ve onlarca ev ile işyeri sular altında kalıyor.

Sel sularına can veriyoruz. Tabii olarak da milyarlarca liralık maddi hasar.

Peki dereler neden taşar ve zarar verir? Biraz coğrafya bilgisi olanlar bilir ki; dereler yağmur suyuyla beslenir. Biraz büyürse, yani suları artarsa nehir adını alır. Bu dere ve nehirler de bulundukları yere bereket getirir. Akarak en yakın göl veya denize dökülür. Bu böyle devam eder gider.

Gel gelelim bizim nehir ve derelerimiz uzunca bir süredir denize ulaşamıyor.

Ulaşamayınca da taşıyor ve çevresinde ne varsa zarar veriyor. İstanbul'daki derelerin bulunduğu yerlere bir bakın. Büyük akarsu yok. En büyüğü Riva Çayı. Kocaeli'nden çıkıp Riva Köyü yakınlarında Karadeniz'e dökülür. Uzunluğu 65 kilometre. Yeşilçay (Ağva), Çanak Deresi, Şile batısında Uludere'de Karadeniz'e dökülür.

Boğaz'ın batısında İstinye Deresi ve Büyükdere, Haliç'e dökülen Kağıthane ve Alibey Dereleri, Küçükçekmece Gölü'ne dökülen Sazlıdere, Büyükçekmece Gölü'ne dökülen Karasu Deresi, Terkos Gölü'ne dökülen Istranca Deresi, İstanbul'un önemli akarsuları.

Bunlardan başka, birçoğu gezi ve eğlence yeri olan dereler de var. Kadıköy'de Kurbağalıdere, Boğaz'da Göksu, Küçüksu, Elmalı, Baltalimanı, Belgrad, Sarıyer Dereleri gibi küçükler...

Dere ıslahı güzel ama harcanacak trilyonlarca lira para boşa gitmesin. Bu derelerin kenarlarında yapılan kaçak gecekondu ve iş yerlerinde oturanlara baktığınızda, eğitimsiz, bilinçsiz, İstanbul'u işgal etmiş vurdumduymaz insanlar olduğunu görüyoruz.

Dereye inşaat yaptıkları yetmezmiş gibi bir de yatak, yorgan, kanepe, buzdolabı atıyorlar. Yapılacak iş, bu insanları eğitmek. Toplumun refah seviyesi eğitim ve bilinçlenmeyle yükselir.

Büyükşehir, bir taraftan dereleri ıshal eder diğer taraftan da 100 metrelik mutlak koruma havzasını ilçe belediyelerine ?imara açın' diye verirse bu iş tutmaz. Yoksa bu dereler çok değil 1 yıl sonra yine taşacak ve felaket getirecek.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72