Günümüz dünyasında çevre kirliliği, tüm gezegeni kaplayan boyutlara ulaşmış durumda. Dünyanın birçok bölgesinde insanlar, çevre felaketine karşı korumasız, nükleer tehdit ve radyasyondan habersiz bir yaşam sürmekte. Bilim adamları ise bu olumsuzlukların devamı halinde dünyadaki tüm canlıların ciddi biçimde tehdit altında olduğunu vurguluyor.
Oysa, insanoğlunun gelişimi, başlangıçta yaşam ve doğal çevre ile uyum içinde sürmüştür. Ve de bundan birkaç yıl öncesine kadar da böyleydi... Ancak dünyadaki toplumsal ve teknolojik gelişmelerin hızla artışı karşısında ekolojik sistemin bu hassas dengesi giderek bozuldu.
Bakın yağmurlar ve akabinde oluşan sel felaketleri dünyayı etkisi altına aldı. Barajları, setleri ve köprüleri yıkan seller ölümcül sonuçlara yol açtı. İstanbul gibi yerde bile büyük maddi zararlar oldu. Bu durum Avrupa'da da böyleydi. Amerika'da, Asya'da, hülasa dünyanın her yerinde görüldü. Tabii ülkemizdeki felaketler bizi derinden üzdü? Anadolu'da sellerden dolayı haritadan silinen beldeler, buralarda büyük mal ve can kaybına neden oldu, ocakları söndü?
Küresel çevre sorunlarının çözümü konusunda her ülkenin, çağdaş yöntemlerle halkını bilgilendirmesi bir görev olmalı. Sanayinin kent içinden uzaklaştırılmasına ve milli parkların gereği gibi korunup doğal hali ile tutularak toplumun yararlandırılmasına öncelik verilmeli. Ölümcül etkileri yıllardır sürmekte olan ?Çernobil' olayından kim sorumlu?
Peki çevre kirliliğine karşı ne gibi önlemler alabiliriz?
1· Ormanlarda izinsiz ağaç kesmeyip, ateş yakmamalıyız.
2· Fabrikaların zehirli atıkları ve kanalizasyon suları akarsulara, göllere ve denizlere akıtılmamalı.
3· Çöpleri rastgele çevreye, akarsulara, göllere ve denizlere atmamalıyız.
4· Kaliteli yakıtlar kullanmalıyız.
5· Çevre sorunlarının çözümü için sivil toplum kuruluşlarına yardımcı olmalıyız.
6· Çevre sorunlarının önlenmesi için devletin çeşitli zorunluluklar getirmesi gerekmekte.
7· Çevre bakanlığı daha aktif bir şekilde çalışmalı.
8· Yerel yönetimler çevre sorunlarına daha fazla ilgi göstermeli.
Hepimizin paylaştığı bu dünyayı, bu gezegeni gelecek kuşaklara kirli ve çirkin bırakmayalım. Geleceğe bir borcumuz yok mu? Hatalarımızın bedelini henüz doğmamışlara ödetmemeliyiz.  Tabiat ananın kanunlarına duyarlılık göstermeli ve doğal afetleri ciddiye almalıyız. Oluşacak tabii felaketler karşısında da önceden alacağımız tedbirlerle aciz kalmayalım?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.