Reşadiye Köyü tarihimizde 93 harbi olarak bilinen 1877 yılında Osmanlı - Rus savaşı sırasında, Batum'dan İstanbul'a hicret eden Laz Muacırlardan, Osman Ağa (Demir) öncülüğünde 39 aile tarafından kurulmuştur.

Köyün ilk adı ?Laz' köydür. Tüzel kişiliğine Sultan Reşat döneminde kavuştuğundan dolayı, köyün ismi Reşadiye Köyü olarak değiştirilmiştir. Köyün İlk Muhtar'ı ise Eyüp Demir'dir. Şu anki muhtar ise Şaban Sert kartdeşimizdir.

1990'lı yılların başında, Şile otobanın da bitiminden sonra, Reşadiye Köyü şehirle bütünleşmiş, yol yokken bir saatte gidilen Üsküdar, yol bittikten sonra on beş dakikalık mesafeye düşmüştür. O yıllarda kayıp köy olarak basında yer bulan Reşadiye, İstanbullular tarafından çok rağbet görülen bir yer olmuştur.

Birçok sanatçı, siyasetçi ve işadamı İstanbul'un karmaşasından kaçarak kafa dinlemek amacıyla bu köyden arsa almış, imar olmamasına rağmen villa inşa etmiştir. Köy artık bir villa köyü konumundadır. Köylü arazisini satarak köyde azınlık durumuna düşmüştür.

Köyün üçte ikisi 2-B kapsamındadır. Reşadiye köyü yıllarca ihmal edilerek mülkiyet sorunu çözülmemiştir.1972 yılında yapılan tapulama çalışması neticesinde köy yerleşik alanının kadastrosu yapılarak arazi tapulanmıştır. Köy yerleşik alanı dışında kalan, tarla olarak kullanılan arazilerin ise, 132 yıl geçmesine rağmen tapuları verilmemiştir.

Bu büyük bir haksızlıktır. Araziler yeni orman açması gibi değerlendirilip köylüye orman canavarı gözüyle bakılmaktadır. Halbuki araziler, henüz Cumhuriyet kurulmadan önce, padişahın izniyle,köylülerin iskan ettiği ekip biçtiği arazilerdir.

Tapulu olan bölgeler için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar çalışmalarını bitirerek arazileri imara açtı. Birçok müteahhit imar çalışması bittikten sonra bölgeye akın ederek villa sitesi inşa etmeye başladı.

Reşadiye Köyünün en acil çözüm bekleyen sorunlar şunlardır; tapulu ve imarlı tarlaların kamu terkleri yapılarak arsa haline dönüştürülmesi, yolların genişletilmesi, İSKİ şebeke suyunun köye getirilmesi, elektrik alt yapısının güçlendirilmesi ve en önemlisi 2/B sorunun bir an önce çözülmesidir.

Reşadiye İstanbul' en yeşil ve en güzel köyüdür. Bu köyde ikamet eden siyasetçi ve iş adamlarından bölgelerinin sorunları ile daha fazla ilgilenmesi gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.